ALKMAAR - De rechtbank Noord-Holland heeft een destijds 15-jarige jongen veroordeeld voor het plaatsen van zwaar vuurwerk. Op 3 november 2021 stak hij een Cobra 6 af in de brievenbus van een woning in Alkmaar. Hij krijgt een taakstraf van 120 uur opgelegd, waarvan 40 uur voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar. Ook moet hij 250 euro schadevergoeding betalen aan de bewoners.
Incident
De jongen was op de bewuste dag na schooltijd met zes andere jongens op straat. Een van de jongens kwam met het idee de Cobra, die iemand bij zich had, bij de woning van de slachtoffers door de brievenbus te gooien. De reden daarvan was dat een van de jongens eerder een conflict had met de jongen die daar woonde over een kapotte telefoon. De verdachte gaf aan dat hij dit wel wilde doen. Hij kreeg de Cobra, een aansteker en een bivakmuts zodat hij niet herkend zou kunnen worden op eventuele camerabeelden.
Nadat het huis van de slachtoffers hem was aangewezen, is de verdachte daar naartoe gelopen en heeft hij de Cobra in de brievenbus geklemd en aangestoken. De Cobra is ontploft en heeft een enorme ravage aangericht. Zo zijn er spullen in de woning van de slachtoffers kapot gegaan en is hun auto beschadigd die voor de woning geparkeerd stond.
Oordeel rechtbank
De rechtbank rekent het de verdachte zwaar aan dat hij het zware vuurwerk in de brievenbus van de woning tot ontploffing heeft gebracht. Het hele gezin (ouders en twee kinderen) was op dat moment thuis. Het is daarom een geluk te noemen dat niemand van hen in de hal was en dat de schade beperkt is gebleven tot goederen. Dat neemt niet weg dat het gezin heel erg geschrokken is en het nog dagelijks heeft over wat er nog meer had kunnen gebeuren.
De verdachte heeft zich naar eigen zeggen laten leiden door groepsdruk en adrenaline. Hij heeft niet stilgestaan bij de mogelijke ernstige gevolgen die de ontploffing teweeg had kunnen brengen. Het feit dat de verdachte niks met het eerdere conflict over de telefoon te maken had en de zoon van de bewoners nauwelijks kende, benadrukt het gemak waarmee hij tot zijn actie lijkt te zijn overgegaan.
De rechtbank heeft bij het bepalen van de straf verder rekening gehouden met de persoonlijke omstandigheden van de verdachte en de adviezen die zijn gegeven door de Raad voor de Kinderbescherming en de jeugdreclassering. De verdachte heeft tijdens de zitting spijt betuigd, is niet eerder met politie en justitie in aanraking gekomen en de kans op herhaling lijkt klein.
De rechtbank vindt een gedeeltelijk voorwaardelijke taakstraf met een proeftijd van twee jaar passend. Tijdens de proeftijd moet de verdachte meewerken aan hulpverlening van Parlan, een instantie die hulp en behandeling aan jongeren biedt.