ALKMAAR - De rechtbank Noord-Holland heeft een 23-jarige man veroordeeld voor poging tot moord door op 14 juni 2020 in Alkmaar op een inzittende van een auto te schieten. Daarnaast wordt de man veroordeeld voor bedreiging met brandstichting. Hij krijgt negen jaar gevangenisstraf opgelegd. Ook moet hij schadevergoedingen betalen van in totaal bijna 29.000 euro.
Schietincident
Het slachtoffer en de verdachte zijn bekenden van elkaar. Ze waren vroeger vrienden, maar hadden een langslepende ruzie onder meer omdat het slachtoffer ten tijde van het incident een relatie had met de ex-vriendin van de verdachte. In de bewuste nacht heeft de verdachte de locatie van het slachtoffer achterhaald nadat hij eerder een gps-tracker onder diens auto plaatste. Hij zocht het slachtoffer op en vuurde met een pistool meerdere kogels op hem af, terwijl het slachtoffer in zijn auto zat. Het slachtoffer werd door een kogel geraakt in zijn buik. In de auto zijn daarnaast nog twee inslagen van vermoedelijke kogels aangetroffen. Het slachtoffer heeft met de auto kunnen vluchten. Later werd hij in het ziekenhuis geopereerd omdat hij inwendige schade aan zijn buikorganen op heeft gelopen.
Het slachtoffer heeft in eerste instantie niet tegen de politie willen vertellen wie de schutter was. Later deed hij dit wel. Tijdens de zitting ontkende de verdachte betrokkenheid bij het schietincident. Volgens hem was hij tijdens het schietincident niet op de plaats delict.
Oordeel rechtbank
Volgens de rechtbank is er genoeg bewijs dat de verdachte wel degelijk de schutter was. De rechtbank baseert dit onder meer op de gps-tracker die onder de auto van het slachtoffer werd gevonden en naar een telefoonnummer leidt waartoe de verdachte toegang had. Uit een verklaring van een getuige bij wie het slachtoffer aanbelde voor hulp na het incident, blijkt dat het slachtoffer al direct wist wie op hem had geschoten. Hij noemde de naam van verdachte meerdere keren, zo blijkt uit verklaringen.
De rechtbank vindt dat de verdachte heeft geprobeerd het slachtoffer zijn meest fundamentele recht te ontnemen, namelijk het recht op leven. Het slachtoffer heeft ternauwernood aan de dood kunnen ontsnappen en kampt nog steeds met de fysieke en geestelijke gevolgen van de aanval op zijn leven. Met zijn handelen heeft de verdachte ook de samenleving als geheel geschokt. Omwonenden hebben de schoten gehoord. Dit brengt voor het grote publiek een sterk gevoel van onveiligheid met zich. Ook heeft de verdachte zijn ex-vriendin en haar moeder bedreigd met brandstichting.