ALKMAAR - Heb je altijd al een motor willen hebben? Voordat je hier op kunt rijden, moet je natuurlijk eerst je motorrijbewijs halen. Alleen met een autorijbewijs mag je immers niet op zo’n tweewieler de weg op. Na het halen van je rijbewijs kun je vervolgens op zoek gaan naar de perfecte motor voor jou. Hierbij kun je kiezen voor een nieuw exemplaar, maar helaas zul je dan te maken krijgen met een hoge aankoopprijs. Ook de premie die je moet betalen voor je motorverzekering zal dan hoog zijn. Het kopen van een tweedehands motor is daarom beter, wat je doet met de onderstaande tips!
Check de banden
Een set degelijke banden voor een sportmotor kost je minstens een paar honderd euro, dus neem de tijd om de staat te checken voordat je de tweewieler koopt. Controleer naast de profieldiepte ook op scheuren en tekenen van ouderdom. Als de motorfiets een paar jaar niet is gebruikt, zien de banden er vaak uit alsof ze nog leven in zich hebben, maar ze zijn zo hard geworden dat ze moeten worden vervangen. Als je je onderzoek hebt gedaan, weet je al wat een band voor de motor gaat kosten, dus gebruik deze info om je onderhandelingsproces te benutten.
Doe goed onderzoek
Het spreekt voor zich, maar onderzoek is veel meer dan alleen weten hoeveel een motor waard is. Het is de moeite waard om uit te zoeken wat de eigenaardigheden van het model zijn, wat er waarschijnlijk mis mee gaat, of het onderhevig was aan terugroepacties, dat soort dingen - forums zijn een goede plek om naar deze informatie te zoeken. Goede onderzoekers zullen ook de vervangingsprijs kennen van de verbruiksartikelen van het model, zoals banden, olie- en luchtfilters en ketting en tandwielen. Dit alles zal van onschatbare waarde zijn als en wanneer het tijd is om over de prijs te onderhandelen.
Neem een proefrit
Voordat je onderhandelt, kan het slim zijn om een proefrit af te leggen op de motor. Een klein blokje om zal je mogelijk niet veel vertellen, maar het zal vrij snel grote mechanische problemen aan het licht brengen, zoals slecht werkende remmen, versnellingsbakproblemen, een vastzittende koppeling of een slordige stuurkop. En, belangrijker nog, of je het echt leuk vindt om erop te rijden! En zorg ervoor dat je, voordat je de oprit verlaat, een oplossing afspreekt voor het onwaarschijnlijke geval dat je de fiets niet in één stuk terugbrengt.
Bestudeer de foto’s
Over het algemeen zul je zien dat de foto's die online zijn geplaatst, een motorfiets weergeven in een iets betere staat dan het exemplaar dat je inspecteert. Maar als de foto's in de advertenties een gebroken hendel laten zien, of versleten banden, of zelfs een diepe kras in een van de kuippanelen, vraag dan een prijs voor het vervangende onderdeel als en wanneer het tijd is om over de prijs te onderhandelen. Ook kun je bij het zien van de foto’s er al voor kiezen om niet de motor in het echt te gaan bekijken.