Situatie Oekraïne zorgt voor onrust op de woningmarkt
“De voorspellingen voor het aantal woningaankopen stellen we naar beneden bij: voor 2022 van -10% naar -15% en voor 2023 van +5% naar 0%.” Zegt Philip Bokeloh, senior econoom bij het Economisch Bureau van ABN AMRO. Bokeloh ziet dat het aantal woningaankopen onder druk staat. De oorlog in Oekraïne creëert onrust bij woningzoekers; dit sentiment heerste al eerder doordat er te weinig woningen te koop staan in verhouding tot het aantal woningzoekenden.
Stijging gemiddelde koopsom
Door de prijsstijgingen is de gemiddelde koopsom van bestaande woningen gestegen naar €419.000 in februari. Dat is fors hoger dan de NHG-kostengrens van €355.000. Door de voortdurende prijsstijgingen houden gezinnen aan het eind van de maand volgens het Economisch Bureau minder geld over om te besteden aan wonen. Ook de stijgende hypotheekrente gaat ten koste van de betaalbaarheid van woningen. Tel daar de aanhoudende prijsstijgingen op de woningmarkt bij op en het wordt steeds lastiger om een betaalbare woning te vinden. Hierdoor zien veel kopers zich genoodzaakt om hun zoektocht voorlopig te staken.
Stijging van huizenprijzen vlakt af vanwege de hoge inflatie
Dit jaar zullen de huizenprijzen volgens ABN AMRO met 12,5% stijgen en volgend jaar met 5%,. Dit is een minder harder stijging dan voorheen voorspelt werd. “Een reden voor deze afzwakking is de betaalbaarheid van de huizenmarkt. Die verslechtert door de stijging van de huizenprijzen en doordat de inkomens onder druk staan vanwege de hoge inflatie,” vervolgt Bokeloh. De netto maandlasten stijgen harder dan het netto inkomen. Dit is vooral het geval bij huizenbezitters met een annuïteitenhypotheek.