Het jaar 2023 is goed van start gegaan voor beleggers, maar na een paar maanden werd het weer wat onrustig op de beurzen. Dat komt mede door het omvallen van de Amerikaanse Silicon Valley Bank en een aantal andere banken die slecht in het nieuws kwamen. Door de onrust twijfelen mensen of het wel een goed moment is om nu te starten met beleggen. Is deze twijfel terecht?
Beursdalingen komen altijd voor
Onzekerheid is van alle tijden en beleggen is nooit zonder risico’s. Zo kregen we tussen 2007 en 2011 te maken met de kredietcrisis en in 2001 knapte de internetzeepbel, waardoor een groot aantal bedrijven omviel. De afgelopen jaren hebben de coronacrisis en de oorlog in Oekraïne tot veel beweeglijkheid op de beurs geleid. Ondanks al deze wereldwijde crises laat de Amerikaanse aandelenindex (S&P 500) in de afgelopen 30 jaar toch een gemiddeld rendement van zo’n 9% per jaar zien. Dit toont aan dat wie zijn beleggingen gewoon aanhield en niet in paniek raakte, zijn vermogen flink zag groeien. Bij beleggen wordt geduld dus beloond.
Op de lange termijn profiteren van koersdalingen
Het is niet verstandig om voor één of twee jaar te beleggen, de kans op verlies is dan namelijk groter. Beleggen is immers iets voor de lange termijn. Bij beleggen geldt: hoe langer je belegt, des te groter de kans op een positief resultaat.
Koersdalingen zijn vervelend, maar bieden ook kansen. Waar veel beginnende beleggers in paniek raken wanneer ze de waarde van hun vermogen zien afnemen, ziet de doorgewinterde belegger juist een mooie kans om extra beleggingen aan te kopen. Je koopt je beleggingen zo als het ware in de uitverkoop en hiermee kun je op de lange termijn profiteren van het koersherstel.
Spreiden bij beleggen
Spreiden is hét toverwoord bij beleggen. Je kunt het risico daarmee aanzienlijk verlagen. Wanneer je namelijk in 100 bedrijven tegelijk belegt, ben je niet in één klap je geld kwijt wanneer een bedrijf failliet gaat. Het is dus verstandig om niet al je eieren in één mandje te leggen.
Bij beleggen kun je niet enkel het ‘waarin’ spreiden, maar ook het ‘wanneer’. Je hoeft namelijk niet in één keer al je geld te beleggen, maar kunt dat ook over meerdere momenten verspreiden. Dit noemen we periodiek beleggen. Hiermee leg je bijvoorbeeld maandelijks een vast bedrag in. Zo koop je tegen hogere en lagere koersen aan en koop je uiteindelijk voor een gemiddelde prijs je beleggingen aan.
Conclusie
Het beleggingsjaar begon dus goed voor beleggers maar kantelde al gauw om. In deze column heb je gelezen dat dit geen reden voor paniek hoeft te zijn wanneer je voor de lange termijn belegt, en dat je zo’n moment kunt zien als een mooi instapmoment of als een kans om extra beleggingen aan te kopen.
Let op. Aan beleggen zijn risico’s verbonden. Resultaten uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.