Met het EK voetbal in volle gang, wordt er deze maand weer een hoop geld ingezet op de uitslagen van wedstrijden die worden gespeeld. Maar waar men vaak zonder nadenken geld inzet op de eindstand van een wedstrijd, lijkt beleggen voor velen toch een grotere stap. Beleggen wordt vaak in één adem genoemd met gokken. Ten onrechte. In deze column bespreek ik waarom beleggen niet hetzelfde is als gokken.


Beleggen is geen zero-sum game

Bij het voorspellen van de eindstand kan maar één uitslag kloppen. Een wedstrijd kan niet in 0-0 én 1-0 eindigen. Het heeft daarmee veel weg van een zero-sum game, net als de meeste spellen in het casino bijvoorbeeld. Beleggen is dat niet, je kunt op verschillende beleggingen tegelijkertijd winst behalen. Winst voor de een hoeft geen verlies voor de ander te betekenen. Dit zorgt ervoor dat je bij beleggen meer kans hebt op een positief rendement dan op winst bij gokken. Zolang de economie groeit, kan de waarde van meerdere bedrijven tegelijkertijd stijgen.

Beleggen is voor de lange termijn

Beleggen is iets voor de lange termijn. Bij het zetten van een voetbaltoto of het invullen van een Scorito pool geldt precies het tegenovergestelde dan bij beleggen: hoe meer wedstrijden je probeert te voorspellen, des te groter de kans dat je het een keer bij het verkeerde eind hebt. Het is dus echt iets voor de korte termijn: je zet in op een wedstrijd en als deze afgelopen is, neem je je winst (of verlies). Bij beleggen geldt juist: hoe langer je belegt, des te groter de kans op een mooi rendement.

Waarom denken mensen dat beleggen hetzelfde is als gokken?

Nog steeds heerst de misvatting dat beleggen hetzelfde is als gokken. Dat komt omdat veel mensen bij beleggen denken aan speculeren. Dat is wanneer beleggers op zeer korte termijn aandelen aan- en verkopen, in de hoop hier winst mee te behalen. Beleggen bij een vermogensbeheerder werkt net even anders. De meeste vermogensbeheerders beleggen niet in losse aandelen, maar in beleggingsfondsen en ETF’s. Dit zijn mandjes met daarin honderden en soms wel duizenden verschillende aandelen en obligaties. Dit minimaliseert de impact van een eventueel faillissement van een van de bedrijven waarin je dan belegt. Ook wordt de lange termijn voor ogen gehouden. Op korte termijn zijn aandelenkoersen namelijk moeilijk te voorspellen, maar op lange termijn blijkt dat ze uiteindelijk in een stijgende lijn bewegen (zij het met tussentijdse dalingen). Al zijn er aan beleggen risico’s verbonden, is het dus niet hetzelfde als gokken.