In heel Nederland is de vraag naar nieuwe woningen groot. Elk bouwproject wordt omarmd, maar als er plannen worden gepresenteerd dan betekent dat nog niet dat die ook snel kunnen worden uitgevoerd. Soms worden er bezwaarprocedures gestart, soms staan stikstofregels de plannen in de weg. En dan is er nog het tekort aan capaciteit op het stroomnet. Niet alleen bedrijven hebben daar last van, ook steeds meer woningen kunnen niet op tijd worden opgeleverd omdat de stroomaansluiting nog niet is geregeld. En dan is er nog de prijs voor een nieuwe woning. Die ligt inmiddels zo hoog dat steeds minder mensen een huis kunnen kopen.

Duurzaam bouwen

Projectontwikkelaars en aannemers worden aangemoedigd om vooral duurzaam te bouwen. Dit kan onder andere door gebruik te maken van bouwmaterialen die duurzaam zijn geproduceerd of materialen die worden hergebruikt. Bij de sloop van panden wordt tegenwoordig zeer zorgvuldig te werk gegaan om zo veel mogelijk materiaal opnieuw te kunnen gebruiken. Het kan gaan om beton, hout, stenen of metalen. Hiervoor worden steeds meer zogenaamde materialenbanken opgezet waar aannemers materiaal kunnen bestellen. Het probleem is vaak dat materialen wel beschikbaar zijn, maar op ver afgelegen locaties zodat het transport veel geld kost of soms zelfs onmogelijk is.

Prefab woningen

Een markt in opkomst is die van de prefab woningen. Deze huizen worden in een fabriek gemaakt. Complete onderdelen voor de nieuwe woningen worden vervolgens op transport gezet naar de bouwlocatie. Hier worden ze vervolgens in elkaar gezet. Complete badkamers, keukens, slaapkamers en andere ruimtes verlaten op deze manier de fabriek. Hierbij wordt vaak gebruik gemaakt van straaltechniek, onder andere geleverd door Normfinish. Hiermee worden wanden, vloeren en plafonds netjes afgewerkt. Als de woning klaar is, en daar gaat heus nog wel wat tijd overheen, kan de nieuwe eigenaar direct beginnen met de inrichting van het nieuwe huis. Een prefab woning kan van dezelfde kwaliteit zijn als een huis dat steen voor steen op locatie wordt gebouwd. Voor dat metselen worden overigens ook al robots ingezet die het werk veel sneller kunnen doen dan een metselaar. En last van hun rug krijgen ze ook niet.

De toekomst van de woningmarkt

Het woningtekort in Nederland zal naar verwachting nog jaren blijven bestaan. Er zijn steeds meer huizen nodig, omdat er onder andere steeds meer mensen zijn die alleen wonen. Daarbij leven we langer, zodat er ook meer woningen nodig zijn voor senioren, mede omdat verzorgingshuizen er alleen nog zijn voor mensen die zeer intensieve zorg nodig hebben. Het tempo waarin er nieuwe woningen worden gebouwd ligt nog altijd niet op het niveau van minstens 100.000 huizen per jaar, zelfs als omgebouwde winkels en kantoren worden meegeteld. Er wordt naarstig gezocht naar nieuwe bouwlocaties, maar die zijn schaars in ons dichtbevolkte land, zeker omdat er nadrukkelijk rekening moet worden gehouden met de natuur en het klimaat en dus lang niet iedere locatie in aanmerking komt.