ALKMAAR - De afgelopen maanden zijn er tienduizenden scans van archiefstukken, kranten en tijdschriften online beschikbaar gesteld op de website van het Regionaal Archief Alkmaar, regionaalarchief.nl. Steeds meer, soms eeuwenoud, historisch materiaal uit de regio wordt zo voor iedereen en overal toegankelijk. Daar komt bij dat het materiaal zelf door de digitalisering minder gebruikt hoeft te worden, waardoor het minder onderhevig is aan slijtage.

De Alkmaarsche Courant van de jaren 1920-1929 over onder meer het begin van de Zuiderzeewerken, de activiteiten van Lenins regering en de beurskrach van 1929. Polsstokbriefjes, briefwisselingen en bevelschriften uit de tijd van het Beleg van Alkmaar in 1573. Vroege documentatie over het ontstaan van de Zijpe- en Hazepolder en de Schermer en de tijdschriften van de Schoorlse cultuurhistorische vereniging Scoronlo. Het is een kleine greep van het materiaal dat onlangs beschikbaar is gekomen op de website van het Regionaal Archief Alkmaar.

Naast de reeds online beschikbaar gekomen stukken blijft het Regionaal Archief onverminderd werken aan de digitaliseringsslag. Zo wordt er gewerkt aan het digitaliseren en online zetten van het bevolkingsregister tot begin twintigste eeuw, van alle tien gemeenten die onder de archiefdienst vallen. Dat project is inmiddels tot 80% gevorderd. Daarna zijn de doop-, trouw- en begraafregisters en de documenten gerelateerd aan de plaatselijke rechtspraak (tot 1811) aan de beurt.

Directeur Paul Post van het Regionaal Archief noemt het gedigitaliseerde materiaal een feest voor onderzoekers en genealogen. “We proberen onze gebruikers steeds meer via de digitale weg te bereiken. Niet iedereen kan gemakkelijk naar onze studiezaal komen om de stukken in het echt bekijken.” Dat geldt bijvoorbeeld voor onderzoekers van (buitenlandse) universiteiten, of Amerikaanse genealogen die op zoek zijn naar voorouders in onze regio.

De gedigitaliseerde documenten zijn voor iedereen toegankelijk vanuit huis. De studiezaal van het Regionaal Archief, aan de Bergerweg 1 te Alkmaar, biedt daarnaast de mogelijkheid om (nog) niet- gedigitaliseerde stukken te bekijken. Bovendien kunnen bezoekers aan de studiezaal hulp van de archiefmedewerkers krijgen bij hun (zoek)vragen. Vragen kunnen ook worden gesteld via de e-mail, telefoon of chatfunctie op de website van het Archief.