ALKMAAR - Ben je ziek of heb je een ongeval gehad en kun je hierdoor nog maar gedeeltelijk werken? Dan heeft dit invloed op je inkomsten. Gelukkig betekent dit niet dat je ineens niets meer verdient, want je werkgever is namelijk verplicht om de eerste twee jaar ten minste 70 procent van je laatstverdiende loon door te betalen. Als je na twee jaar nog niet kunt werken maar er wel een redelijke kans op herstel bestaat, heb je misschien recht op een WGA-uitkering. Wij kunnen ons voorstellen dat je benieuwd bent naar de hoogte van deze uitkering. Daarom vertellen we je in deze tekst hoe het WGA-dagloon berekend wordt.

Vaststellen sociale verzekeringsloon (sv-loon)


Om de hoogte van het WGA-dagloon te berekenen, wordt er naar verschillende zaken gekeken. Te beginnen met het sociale verzekeringsloon, ook wel bekend als sv-loon. Er wordt in dat geval vastgesteld over welk loon je belastingen en sociale verzekeringspremies betaald hebt. Naast je brutoloon bestaat het sv-loon ook uit: vakantiegeld, eindejaarsuitkering, dertiende maand, ploegentoeslag, fiscale bijtelling voor het privégebruik van een auto van de zaak en uitbetaald Individueel Keuzebudget. Pensioenpremie, onbelaste onkostenvergoeding en ontslagvergoeding tellen niet mee. Het uiteindelijke bedrag wordt gedeeld door het totale aantal werkdagen in de maanden dat je loon kreeg.

WGA-dagloon berekenen

Als het sv-loon eenmaal bepaald is, kan het UWV het WGA-dagloon berekenen. Het loon dat je verdiende in het jaar voordat je arbeidsongeschikt werd, wordt hierbij als uitgangspunt genomen. Omdat het hierbij om een bedrag per jaar gaat, rekent het UWV dit eerst om naar het loon per dag. Dit doen zij door dit bedrag te delen door het aantal werkdagen. Hier wordt vaak een gemiddelde voor gebruikt, zodat de berekening voor iedereen op dezelfde manier wordt toegepast.

Maximumdagloon


Heb je een hoog inkomen? Dan is het niet vanzelfsprekend dat hier ook mee gerekend wordt door het UWV. Om te voorkomen dat de uitkeringen de pan uitrijzen, geldt er een maximumdagloon. Als je sv-loon hoger licht dan dit maximale dagloon, dan wordt het maximumdagloon als uitgangspunt genomen bij het berekenen van het WGA-dagloon. De hoogte van het maximumdagloon kan van jaar tot jaar verschillen. Dit komt doordat de overheid dit ieder jaar opnieuw vaststelt.

Bereken zelf hoeveel WGA-dagloon je krijgt

Omdat het berekenen van het WGA-dagloon nogal wat voeten in de aarde heeft, kunnen wij ons voorstellen dat je geen idee hebt hoe je dit zelf doet. Toch is het makkelijker dan je denkt, want er zijn tools die je hierbij kunnen helpen. Zoek maar eens op ‘WGA-dagloon berekenen’. Je komt in dat geval verschillende sites tegen die je helpen bij het maken van een berekening. Je moet hiervoor wel een aantal gegevens bij de hand hebben, zoals je bruto salaris, vakantiegeld en je dertiende maand of eindejaarsuitkering. Nadat je dit hebt ingevuld, weet je binnen de kortste keren hoe hoog je WGA-dagloon is.


Bescherm je tegen de financiële risico’s van een WGA-uitkering


Als ondernemer in Alkmaar of omgeving ben je verantwoordelijk voor medewerkers die in de WGA terechtkomen. De wet verplicht je namelijk om deze arbeidsongeschiktheidsverzekering de eerste tien jaar aan gedeeltelijk arbeidsongeschikte medewerkers te betalen. Gelukkig hoef je deze kosten niet volledig uit eigen zak te betalen, want je kunt je verzekeren tegen dit financiële risico door een WGA verzekering af te sluiten. Hiermee ben je verzekerd voor de WGA-uitkering die je als werkgever aan je medewerker moet betalen.