Beleggen wordt steeds populairder. Je kunt er namelijk een hoger rendement mee halen dan met sparen. Misschien denk je erover om ook te starten met beleggen, maar twijfel je of beleggen bij je past. Met deze vijf vragen krijg je een goed beeld of beleggen voor jou een slimme keuze is.
1 ) Heb ik een financiële buffer?
Voordat je begint met beleggen, is het belangrijk om een financiële buffer te hebben. Beleggen is niet zonder risico’s, dus het is essentieel om genoeg geld achter de hand te hebben voor onvoorziene uitgaven, zoals een kapotte wasmachine of autopech. Beleggen doe je met geld dat je voor langere tijd kunt missen. Zo voorkom je dat je in financiële problemen komt als je plotseling extra geld nodig hebt.
2 ) Wil je meer rendement dan de spaarrente?
Bij Nederlandse grootbanken ligt de spaarrente momenteel rond de 1,5%. De lage rente, gecombineerd met inflatie, zorgt ervoor dat je spaargeld op lange termijn minder waard wordt. Ben je op zoek naar een manier om je vermogen te laten groeien? Dan kan beleggen interessant zijn. Houd er wel rekening mee dat beleggen risico's met zich meebrengt.
3 ) Heb je geduld?
Beleggen is voor de lange termijn. Het is geen manier om binnen een week rijk te worden. De beurs kan op korte termijn schommelen, maar wanneer je naar de lange termijn kijkt, zie je dat de koersen eigenlijk altijd stijgen. Geduld is daarom belangrijk bij beleggen.
4 ) Ben je bereid risico’s te nemen?
Rendement en risico gaan hand in hand. De waarde van je beleggingen kan fluctueren en je kunt (een deel van) je inleg verliezen. Laat je je geld beleggen door een vermogensbeheerder, dan zijn er verschillende risicoprofielen waaruit je kunt kiezen. De meeste aanbieders bieden 3 tot 5 profielen, elk met een verschillende verdeling aandelen (risicovoller, met een hoger verwacht rendement) en obligaties (minder risicovol, met een lager verwacht rendement).
5 ) Kun je je emoties in bedwang houden?
Zoals net besproken, stijgen en dalen koersen continu. Voor veel mensen is een koersdaling reden tot paniek, waardoor zij hun beleggingen met verlies verkopen. Dit is echter niet de beste strategie. Succesvolle beleggers houden het hoofd koel en blijven gefocust op de lange termijn. Ze laten zich niet leiden door angst of hebzucht, maar maken rationele keuzes. Kun jij rustig blijven als de beurs even tegenzit? Dan heb je een belangrijke eigenschap van een goede belegger.
Conclusie
Kun je jezelf herkennen in deze vijf punten? Dan is beleggen waarschijnlijk een goede keuze voor jou. Je hoeft geen expert te zijn en ook geen groot vermogen te hebben. Met de juiste mindset en een langetermijnvisie kun je op een verantwoorde manier beginnen met beleggen.
Wil je liever niet zelf actief met beleggen bezig zijn? Dan kun je ervoor kiezen om je beleggingen uit te besteden bij een vermogensbeheerder. Hierbij wordt je geld beheerd door professionals die de markt volgen en strategische keuzes maken. Zo heb je er zelf geen omkijken naar, terwijl je toch profiteert van de kansen die beleggen biedt.