In de jaren 70 en 80 van de vorige eeuw hadden veel mensen een grasveld in hun achtertuin. Het hoorde er zo bij. In het weekend zag je heel wat buren met de grasmaaier in de weer om het gazon bij te werken. Toen we minder tijd kregen om te tuinieren en ook andere ideeën over de inrichting van de tuin raakte het grasveld in veel gevallen in onbruik. We kozen vaker voor tegels of bestrating. Lekker makkelijk, want die tegels hadden geen onderhoud nodig. Je moest er alleen af en toe het onkruid tussenuit halen. Maar dat werk kun je weer tot een minimum beperken door te kiezen voor grote tegels. Maar vandaag de dag begint de trend weer een beetje te veranderen. We moeten omwille van het milieu de tuin vergroenen. Gemeenten proberen hun inwoners te stimuleren om de tegels weer uit de tuin te halen en te kiezen voor meer groen. Dat heeft namelijk belangrijke voordelen
Biodiversiteit en afvoer van regenwater
Een groene tuin zorgt voor meer biodiversiteit. Bloeiende planten trekken vlinders en andere insecten aan die op zoek zijn naar honing en stuifmeel. Vogels vinden in een boom of onder een struik een plek om hun nest te bouwen. Egels en kruipende kleine beestjes vinden voedsel onder planten en in het gras. Want ook het grasveld doet opnieuw zijn intrede. Al kiezen niet alle tuinbezitters voor een echt grasveld. Want dat moet gemaaid worden en dat is een klus waar niet iedereen zin in heeft. Maar dan is er een goed alternatief, een kunstgrasmat van Grasexpert.com. Dit gras is niet van echt te onderscheiden maar wel zeer onderhoudsvriendelijk. Hiermee zorg je er ook voor dat regenwater gemakkelijk kan worden afgevoerd. Omdat het in Nederland vaker en harder regent loop je dan minder risico dat je tuin blank komt te staan en dat het dagen duurt voordat het water is weggestroomd.
Soms wil het gras niet groeien
Een grasveld heeft een goede ondergrond nodig om te kunnen groeien. Soms is de laag grond niet toereikend om een grasmat mooi groen te houden. Bijvoorbeeld als je huis is gebouwd op een ondergrondse kelder of ander soort bebouwing waar slechts een dunne laag zand en grond op kan worden aangebracht. Dan kan het een hele uitdaging zijn om je grasveld aan het groeien te krijgen. Als dat niet lukt dan levert dat de nodige frustraties op. Je kunt die vermijden door te kiezen voor een grasmat van kunstgras. Die zijn niet van echt te onderscheiden en in verschillende uitvoeringen leverbaar. Je kunt de grasmat van kunstgras precies op maat maken en vastzetten met speciale pennen. Hierdoor voorkom je dat je grasmat gaat omkrullen of niet goed op zijn plaats blijft liggen. Op die manier kun je zelfs een grasmat aanleggen op je balkon of op je dakterras. Gecombineerd met leuke bloembakken met plantjes of kleine boompjes ziet het er dan al snel uit als een echte tuin.