Heb jij ook lelijke gelige of witte plekken op je aanrecht of in de wasbak bij jou in de keuken? Dat is kalkaanslag! Helemaal niet vies of erg, maar het is niet mooi en we snappen dat je er vanaf wilt. Met kalkreinigers en wat gereedschap is dit probleem snel op te lossen. We vertellen je er in dit artikel alles over.
Zo ontstaat kalk
Kalk is een mineraal dat van nature voorkomt in het water dat bij ons uit de kraan komt. Het is niet vies of giftig en we drinken dit gewoon op (sterker nog: we hebben het nodig voor sterke botten), maar het kan in de keuken wel lelijke vlekken achterlaten. Wanneer in de keuken een oppervlakte (zoals de wasbak) nat is en vervolgens opdroogt, kan het zijn dat wel de waterdeeltjes in de lucht verdwijnen, maar niet de kalkdeeltjes. Deze blijven als een lelijke vlek achter.
Kant en klare middeltjes
In de winkel zijn diverse kalkreinigers te koop. In de meeste gevallen gewoon in een spuitbus. Ontzettend makkelijk! Spuit wat kalkreiniger op het oppervlak dat je wil behandelen en neem het af met een doek of schuurspons (als de kalk hardnekkig is). Je kraan, aanrecht of wasbak straalt dan weer als nooit tevoren.
Oma’s wijze
Als je geen zin hebt om allemaal dure middeltjes te kopen, zijn er ook zat huis-tuin-en-keuken-manieren om van kalkaanslag af te komen. Heet water (boven de 60 graden) kan de overtollige kalk met zich mee spoelen. Werkt dit niet voldoende? Dan kun je ook proberen om een sopje te maken met wat schoonmaakazijn. Sommige mensen zweren bij het gebruik van wat meer onconventionele middelen zoals karnemelk of cola om hardnekkige kalk te verwijderen. Proberen kan geen kwaad, zouden we zeggen!
Zo voorkom je kalk in de toekomst
Op vochtige plekken zoals de badkamer of de keuken is kalkaanslag niet helemaal in z’n geheel te voorkomen. Wel kun je door kalk direct aan te pakken voorkomen dat het de spuigaten uitloopt en je een hele middag aan het schrobben bent. Ook is het een goeie om jezelf aan te leren deze ruimtes toch zo droog mogelijk te houden. Gebruik de trekker na het douchen en leer jezelf aan om na een afwas nog even een droge doek over het aanrecht te halen. Laat daarnaast ook regelmatig wat heet water door de wasbak stromen, zodat eventuele kalkaanslag of een aanzet daartoe weg kan stromen.