Exploitanten kunnen maar beter oppassen voor de komende regelgeving, en grote namen die op ZonderStorting365 staan, moeten zeker ogen en oren openhouden, tenzij ze bestraft willen worden.
Advertenties voor jonge mensen
Deze Kamervragen komen nadat grote Nederlandse gokbedrijven, waaronder de grootste, TOTO Online boetes kreeg voor het adverteren naar mensen die 24 jaar of jonger zijn. Dit is illegaal. In de afgelopen jaren is het aantal jongeren dat online gokt aanzienlijk toegenomen, een ontwikkeling die de Kamer ongewenst vindt. Het voorstel is om bedrijven die drie maal een boete krijgen van de Nederlandse Kansspelautoriteit (KSA). Het is nu aan de Minister, Franc Weerwind (D66) om te zeggen of hij dit inderdaad een goed voorstel vindt. Omdat de ChristenUnie al reeds voor het voorstel is, zouden de voltallige oppositie samen met de ChristenUnie een motie aan kunnen nemen, ondanks de opinie van de minister. Zo ver is het echter nog niet.
De nieuwe wetgeving omvat ook maatregelen ter bescherming van de consument, zoals een strenge controle op reclame en de eis dat exploitanten over solide maatregelen ter bescherming van spelers beschikken.
De voorgestelde wijzigingen van de regelgeving inzake gokreclame zullen naar verwachting de komende weken in het Parlement worden besproken. Als ze worden goedgekeurd, zal de verwachting zijn dat ze later dit jaar of op 1 januari 2024 in zullen gaan. Dit is echter geen garantie. In 2022 nam de Tweede Kamer al een motie aan om gokreclames te weren in de publieke ruimte en op televisie, en die ban moet ook nog steeds worden uitgevoerd.
Insiders uit de sector hebben hun bezorgdheid geuit over de mogelijke gevolgen van de nieuwe regels voor de gokindustrie.
Voorstanders van de voorstellen stellen echter dat de mogelijke negatieve gevolgen voor de sector niet opwegen tegen de noodzaak om kwetsbare consumenten te beschermen en probleemgokken te voorkomen.
Waarom is de Tweede Kamer zo gebrand om het gokken in te perken?
Door gokreclames te verbieden of te beperken hopen de wetgevers de potentiële schade van probleemgokken, zoals verslaving, financiële problemen en sociaal isolement, te beperken. Bovendien is het voorgestelde verbod op gokreclames tijdens live sportuitzendingen bedoeld om jongeren te beschermen tegen blootstelling aan gokken, aangezien veel kinderen en adolescenten fervente sportliefhebbers zijn en bijzonder gevoelig kunnen zijn voor de invloed van gokreclames.
Het besluit van het Nederlandse parlement om gokreclames benadrukt de noodzaak om kwetsbare consumenten te beschermen en de potentiële schade van gokken te beperken, en voeren een reeks maatregelen in om deze doelen te bereiken, waaronder reclamebeperkingen, hogere belastingen voor gokexploitanten en strengere regulering van onlinegokken.
Tekenen van een gokverslaving
Deze wetgeving is ook bedoeld om gokkers goed na te laten denken over hoe zij zelf met gokken omgaan. Het is soms moeilijk om te (h)erkennen of je een gokprobleem hebt.
Een aantal van de meest voorkomende signalen zijn:
⦁Obsessie met gokken: veel tijd doorbrengen met denken aan gokken, het plannen van toekomstige gokactiviteiten, en het herbeleven van gokervaringen uit het verleden.
⦁Toenemende frequentie en hoeveelheid van het gokken: dit kan na verloop van tijd vaker en met grotere bedragen worden.
⦁Verliezen najagen: blijven gokken in een poging om geld dat hij of zij verloren heeft terug te winnen, zelfs als dat betekent dat hij of zij meer geld riskeert.
⦁Het verbergen van gokgedrag: gokgedrag verbergen voor vrienden en familie, en kan liegen over hoeveel hij of zij gokt of hoeveel geld ze hebben verloren.
⦁Verwaarlozen van verantwoordelijkheden: verantwoordelijkheden op het werk, op school of thuis verwaarlozen om te kunnen gokken.
⦁Financiële problemen: financiële problemen krijgen, waaronder schulden, faillissement, of geld lenen van vrienden en familie.
⦁Relatieproblemen: problemen ervaren in zijn relaties, waaronder ruzies, liegen en verlies van vertrouwen.