De waarde van onder meer de Bitcoin gaat door het dak. Daardoor zien crypto-oplichters hun kans schoon om nieuwe slachtoffers te maken. Want slapend rijk worden, wie wil dat nu niet? Dit is hoe je weet dat je met een oplichting van doen hebt.
Abnormaal hoge rendementen beloofd? Dan heb je met een oplichter te maken
Online fraudeurs willen slachtoffers lokken door ze abnormaal hoge rendementen te beloven. Nu de waarde van met name de Bitcoin hoog staat en andere cryptomunten ook meestijgen, zien cryptofrauders hun kans schoon om op de hype in te spelen. Een abnormaal hoog rendement klinkt immers opeens niet meer zo abnormaal hoog. Het kan ook zijn dat een oplichter je probeert erin te luizen op een dating-app. Er wordt heel wat afgeflirt, en op een gegeven moment begint de ander opeens over investeringen in crypto te praten.
Je maakt je geld niet over aan een betrouwbare partij, maar aan een oplichter. Het zogenaamde platform waar je je geld naar over maakt, bestaat niet. Je ziet in een nep-systeem dat je munten steeds meer waard worden. Fantastisch, tot het moment dat je het geld wilt opnemen. Want dan blijkt er dus helemaal niets te zijn.
Bewaar je crypto veilig
Investeren in crypto moet veilig gebeuren. Daarom doe je dat bij voorkeur bij een partij met een goede naam. Betrouwbare exchanges gebruiken nooit woorden als ‘garantie’, ‘gegarandeerd rendement’ of ‘gouden tip’. Ook wuiven ze de beleggingsrisico’s niet weg.
Je kunt in het register van de AFM ook opzoeken welke bedrijven in Nederland beleggen. Zij moeten hiervoor een vergunning hebben, en die vergunning kun je terugvinden in het register. Investeer je al in crypto, dan is het belangrijk dat je maatregelen neemt om je crypto veilig te bewaren. Dat kan bijvoorbeeld middels een hardware wallet (een soort usb-stick met een sleutel) of door je munten in een extra beveiligde online kluis te stoppen. Lat nooit cryptomunten op exchanges staan.Wat je kunt doen als je te maken hebt met een oplichter
Denk je te maken te hebben met een oplichter? Stop met beleggen bij de oplichter en blokkeer accounts die gelinkt zijn aan de oplichting. Verander ook meteen je wachtwoorden. Verzamel bewijs van de oplichting, neem telefoongesprekken op en bewaar ze. Dit kan dienen als bewijsmateriaal als je aangifte gaat doen bij de politie. Neem ook contact op met je bank. Misschien kan een overboeking worden geannuleerd of kan een deel van het bedrag worden teruggestort.
Maak ook een melding bij de Fraudehelpdesk, zodat deze andere mensen kan waarschuwen voor nieuwe vormen van fraude of online-oplichting. Zit je erg met het feit dat je mogelijk bent opgelicht, dan kan ook Slachtofferhulp je helpen.