Het nieuwe netwerk gaat ondersteuning bieden aan LHBT’s die te maken hebben met een sociale omgeving waar homoseksualiteit of transgendergevoelens taboe zijn. In veel gevallen gaat dat om LHBT’s met een orthodox-religieuze of migratieachtergrond. Zij vormen een diverse en vrij onzichtbare groep die te maken kan krijgen met verschillende vormen van weerstand en die kwetsbaar is op verschillende levensgebieden. Vaak ervaren deze LHBT’s innerlijke conflicten tussen hun gevoelens enerzijds, en hun religie anderzijds. Ook is het voor hen in de eigen gemeenschap regelmatig onmogelijk om homoseksuele of transgendergevoelens te bespreken. Dat leidt vaak tot de situatie dat zij enerzijds de banden met hun familie en vriendenkring willen behouden, maar anderzijds zichzelf willen ontplooien. Psychische klachten, conflicten met de omgeving en praktische problemen kunnen het gevolg zijn.
Tot op heden moest de doelgroep naar Amsterdam voor een ondersteunend netwerk met specifieke kennis over de omstandigheden. Dat is uiteraard erg ver weg voor bijvoorbeeld tieners die worstelen met hun identiteit en de reacties van hun omgeving daarop. Tijdens de bijeenkomst op het Alkmaarse stadhuis verkenden Alkmaarse professionals de problematiek, onder andere door in gesprek te gaan met mensen uit de doelgroep en met een ervaren hulpverlener.
Vervolgens werden afspraken gemaakt over o.a. rolverdeling, ontwikkeling, de wijze waarop de doelgroep bereikt kan worden en uiteraard ook hoe de doelgroep het netwerk kan bereiken. Dit alles om ervoor te zorgen dat deze groep LHBT’s zo snel mogelijk ook in Noord-Holland Noord terecht kan.
Wethouder Verbruggen is enthousiast over deze nieuwe samenwerking: ‘Op veel manieren zetten Alkmaarders zich positief in om de acceptatie van LHBT’s te vergroten. Daar ligt de echte oplossing voor deze problematiek. Maar zolang er nog altijd mensen in de problemen komen door taboes op homoseksualiteit of transgendergevoelens, moet er met dit netwerk een waardevolle en veilige toevoeging voor deze mensen zijn.’ De samenwerking tussen gemeente, Politie, GGD, GGZ Noord Holland Noord, Straatgeluid, ART. 1, COC, MEE & de Wering en Centrum Jeugd & Gezin werd bezegeld door het gezamenlijk hijsen van de regenboogvlag bovenop De Grote Kerk.