ALKMAAR - Veel particuliere huizenbezitters in Alkmaar maken zich ongerust over de kosten voor het isoleren en verduurzamen van hun woning. De overheid hamert erop dat het moet, maar veel mensen met een koopwoning hebben er het geld niet voor. Ze hebben al moeite genoeg om de maandelijkse vaste lasten te betalen. Sparen voor duur onderhoud aan het huis lukt dan niet meer. Maar toch wil het kabinet dat alle huizen in Nederland op den duur minimaal energielabel C hebben. Dat betekent dat er toch wat moet gebeuren. Vooral huizen die ouder zijn dan pakweg 40 jaar hebben vaak een laag energielabel. Dit kan alleen worden verbeterd door te isoleren of andere maatregelen te treffen om het huis energiezuiniger te maken.

Isoleren van de muren


Een relatief goedkope manier om een woning energiezuiniger te maken is het isoleren van de spouwmuren. Zeker als dit collectief gebeurt kan er op de kosten worden bespaard. Als je als huiseigenaar in een straat woont waar ook corporatiewoningen zijn, dan kun je soms ‘meeliften’ als er een isolatie ronde wordt gedaan. Als een huis geen spouwmuren heeft, dan kun je toch isoleren door gebruik te maken van sandwichpanelen. Die worden tegen de buitenmuren geplaatst en zorgen op die manier voor het vasthouden van de warmte in huis. Op die manier kun je bijvoorbeeld ook overstappen op verwarming met een elektrische warmtepomp.

Meer wooncomfort


Isolatie van de muren geeft ook meer wooncomfort. Je hebt minder snel last van vocht in de woning waardoor er zich ook minder snel schimmel vormt. Daarnaast werkt isolatie ook geluiddempend. Voor betere geluidsisolatie van een muur kun je speciale maatregelen treffen. Dit is bijvoorbeeld aan de orde als je veel hinder ondervindt van geluiden uit naastgelegen woningen. Dit speelt vaak een rol in appartementen en portiekwoningen. Het dempen van geluid kan overigens ook door een verstandige keuze te maken bij het kiezen van vloerbedekking. Plavuizen zijn berucht vanwege hun geluidsoverlast. Linoleum of PVC is een stuk minder belastend op dat gebied. Bovendien zijn dit duurzame vloeren die jaren kunnen blijven liggen.

Zonnepanelen leasen

Wanneer je als huiseigenaar onvoldoende geld hebt om te investeren in zonnepanelen, dan kun je deze ook leasen of huren. Er zijn bedrijven die op deze basis zonnepanelen plaatsen. Je betaalt hiervoor gedurende een vooraf afgesproken periode een vast bedrag per maand. De opbrengst van de panelen komt uiteraard volledig ten goede aan de bewoners/eigenaren van het huis. Je kunt vooraf berekenen hoeveel zonnepanelen op jouw dak opleveren. Dit is onder meer afhankelijk van de ligging van de woning. Ook een huis dat op het noorden of oosten ligt kan in principe voordeel hebben van zonnepanelen.