Het is je vast niet ontgaan dat centrale banken de rentes de afgelopen tijd hebben verhoogd. Dit heeft ook invloed op de rente op jouw eigen spaarrekening. In deze column bespreek ik de actuele rentestanden in Nederland en in het buitenland, en bespreek ik het verwachte rendement op een beleggingsrekening.
De rente bij Nederlandse grootbanken
Bij Nederlandse grootbanken ligt de spaarrente op dit moment nergens boven de 1,7%. Dat is niet veel, maar wanneer je bedenkt dat de spaarrente de afgelopen jaren tot het nulpunt (en bij grote vermogens zelfs daaronder) was gezakt, is dit toch een aanzienlijke stijging.
Het grootste voordeel van sparen bij een Nederlandse bank is dat het veilig is. Daarnaast is het geld vrij opneembaar, mits je je geld niet vastzet op een spaardeposito, een spaarrekening waar je je geld voor een bepaalde termijn vastzet. Sparen bij een Nederlandse bank is dus geschikt voor een financiële buffer en voor spaardoelen op de korte termijn.
De rente bij buitenlandse banken
Bij buitenlandse banken ligt de spaarrente doorgaans iets hoger, zo rond de 3%. Zet je het geld voor een bepaalde periode vast op een spaardeposito, dan kan de rente zelfs nog hoger oplopen.
Er zitten wel een aantal haken en ogen aan sparen bij een buitenlandse bank. Zo vallen niet alle landen onder het depositogarantiestelsel en moet je in sommige landen aan het einde van de looptijd bronbelasting betalen. Kijk daar dus goed naar voordat je een rekening in het buitenland opent.
Ook kun je bij sommige banken niet periodiek bijstorten. In dat geval is sparen in het buitenland alleen geschikt wanneer je in één keer een groot bedrag kunt storten en dat voor een bepaalde periode vastzet.
Het rendement van beleggen
Bij beleggen neem je meer risico dan bij sparen. Hiertegenover staat echter ook een hoger verwacht rendement. Bij beleggen is je geld vrij opneembaar, maar voor een mooi rendement kun je je geld het beste zo lang mogelijk op je beleggingsrekening laten staan.
Aandelen hebben historisch gezien een gemiddeld rendement van 5,3% per jaar. Het verwachte rendement van obligaties is de laatste tijd ook gestegen omdat centrale banken de rente hebben verhoogd. Let wel: resultaten uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst. De waarde van je beleggingen kan fluctueren.
Wat is de beste optie?
Wat voor jou de beste optie is, hangt af van een aantal zaken. Allereerst: wanneer heb je het geld nodig? Is dat op zeer korte termijn, denk hierbij aan binnen 3 jaar, dan is sparen op een vrij opneembare spaarrekening een verstandige optie. Zo kun je het geld altijd onttrekken en ben je niet afhankelijk van koersschommelingen op de korte termijn.
Heb jij naast deze spaarbuffer echter geld over dat je lange tijd niet nodig hebt en ben je bereid risico te nemen? Dan is beleggen interessant. Je kunt zelf gaan beleggen, of je kunt het uitbesteden bij een professionele vermogensbeheerder.