Beleggen wint steeds meer aan populariteit. Een groeiende groep mensen wil passief inkomen creëren en hun vermogen beschermen tegen de hoge inflatie. Dit, gecombineerd met de lage spaarrente, zorgt ervoor dat steeds meer mensen beginnen met beleggen. Maar hoe zet je de stap om te gaan beleggen? In deze column helpen we je op weg met een aantal vragen die je jezelf van tevoren kunt stellen.
Wat voor type belegger ben ik?
Allereerst is het belangrijk om te weten wat voor belegger je bent. Wil je zelf beleggen, of besteed je het liever uit bij een vermogensbeheerder? Wil je actief of toch liever passief beleggen? Elke optie heeft zijn eigen voor- en nadelen. Er is niet één juiste optie, deze keuze is volledig afhankelijk van jouw persoonlijke situatie en doelen.
Welke soorten beleggingen ken ik?
Als je zelf wilt beleggen, is het belangrijk om van tevoren enige kennis op te doen. Zo is het noodzakelijk om te weten welke beleggingsproducten er zijn en in welke jij wilt gaan beleggen. De meeste mensen weten al wat aandelen en obligaties zijn, maar er zijn nog veel meer producten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de ETF (Exchange Traded Fund). Dit product bestaat uit een mandje van verschillende aandelen of obligaties, waardoor je met een klein bedrag al een goed gespreide portefeuille kunt opbouwen.
Voor hoelang en waarmee wil ik beleggen?
De beleggingshorizon, oftewel de termijn waarvoor je gaat beleggen, is een belangrijk onderdeel van beleggen. Over het algemeen geldt: hoe langer de horizon, des te groter de kans op een mooi rendement. Het liefst kun je je inleg dus zeker tien jaar missen. Hier komt meteen de volgende vraag: met hoeveel geld kan en wil ik beleggen? Ook dit is voor iedereen anders. Het belangrijkste is dat je altijd een spaarbuffer voor onverwachte uitgaven achter de hand houdt. Je kunt naast je oorspronkelijke inleg natuurlijk later nog bijstorten, of periodiek een bepaald bedrag beleggen.
Begrijp ik de risico’s van beleggen?
Aan beleggen zijn meer risico’s verbonden dan aan sparen. In ruil hiervoor mag je op de lange termijn een hoger rendement verwachten. Het is belangrijk om te weten hoeveel risico een bepaalde belegging met zich meebrengt. Zo zijn aandelen risicovoller dan obligaties, maar is het verwachte rendement van een aandeel ook hoger dan dat van een obligatie.
Beleg je bij een vermogensbeheerder? Dan kun je een risicoprofiel kiezen. Deze profielen variëren meestal van zeer defensief tot zeer offensief, waarbij je bij een zeer defensief profiel minder risico loopt maar ook een lager rendement mag verwachten dan bij een zeer offensief profiel.
Wanneer kan ik beginnen?
Veel mensen die willen beleggen, zijn bang dat ze niet het juiste instapmoment kiezen. Na een stijging zijn zij bang dat het hoogtepunt bereikt is en wanneer het onrustig is, zijn mensen vaak bang dat de beurs nog verder zal dalen.
Wanneer je blijft wachten op het perfecte instapmoment laat je vaak kansen liggen. Beleggen is uiteindelijk voor de lange termijn en hoe langer je belegd bent, des te groter de kans op succes. Het beste instapmoment is daarom eigenlijk wanneer je er het geld voor hebt.
Conclusie
Heb je deze vragen voor jezelf beantwoord? Dan is het tijd om te gaan beleggen. Het is nu belangrijk dat je rustig blijft en je niet laat leiden door de waan van de dag. Op korte termijn kunnen beurskoersen nu eenmaal flink schommelen, maar de geschiedenis laat zien dat deze op lange termijn uiteindelijk in een stijgende lijn verlopen. Juist daarom is het van belang om niet te beleggen met geld dat je op korte termijn nodig hebt en de lange termijn voor ogen houdt. Resultaten uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst.