De maakindustrie wordt als een van de belangrijkste economische sectoren in Nederland gezien. Onder de maakindustrie vallen alle bedrijven die materialen tot nieuwe producten verwerken. Denk aan metaaltechniek, machinebouw en nog veel meer. Wanneer je als ondernemer actief bent binnen de maakindustrie, begrijp je dat je rol essentieel is. Tegelijkertijd heb je ook met veel uitdagingen te maken. Maar wat zijn op dit moment de grootste uitdagingen binnen de maakindustrie?

Innovatie

Door AI en andere technieken die zich steeds sneller ontwikkelen, kun je binnen de maakindustrie niet stilstaan. Anders kan je niet meer meekomen met de concurrentie en ook dien je jezelf constant te vernieuwen en duurzame investeringen te doen. Bij Leering Hengelo hebben ze gelukkig veel producten voor de maakindustrie. Denk bijvoorbeeld aan producten die bijdragen aan betere verspaningstechniek.

Tijdig innoveren binnen de maakindustrie is dus van groot belang, maar gemakkelijk is het lang niet altijd. Niet ieder bedrijf heeft daar immers het budget voor. Daarom is het belangrijk om met creatieve oplossingen te komen. Innovatie is in ieder geval een van de grootste uitdagingen van dit moment. Om zo betere producten te maken, de kosten te dekken en alle processen te versoepelen voor een hogere winstmarge.

Personeelstekorten

Wanneer je binnen de maakindustrie actief bent, dan heb je zelf waarschijnlijk al ervaren dat het best lastig is om geschikt personeel te vinden. En als je dat niet ervaart, dan hoor je waarschijnlijk wel van concullega's in je omgeving. Door een tekort aan technisch personeel krijg je als werkgever met verschillende problemen te maken. Enerzijds kun je wellicht niet meer de gewenste kwaliteit aan je klanten leveren met als tragisch gevolg dat ze voor een concurrent kiezen of jullie relatie onder druk komt te staan.

Maar personeelstekort zorgt er ook voor dat je huidige personeel meer taken moet uitvoeren. Wat kan leiden tot een hogere werkdruk, met burn-outs of veel fouten binnen de productie tot gevolg. Gelukkig kun je op een slimme manier nieuw personeel werven door jezelf als bedrijf aantrekkelijk te maken. Door bijvoorbeeld hogere salarissen te bieden dan concurrenten, doorgroeimogelijkheden aan te bieden, flexibiliteit en andere zaken die personeel op dit moment erg belangrijk acht.

Verduurzaming

Zowel op mondiaal, Europees en landelijk niveau krijgt de maakindustrie te maken met milieuwetgeving en duurzaamheidverplichtingen. Veel nieuwe regels zijn letterlijk verplicht en daar dien je je als bedrijf aan te houden om boetes en andere narigheid te voorkomen. Gelijktijdig is verduurzamen ook relevant voor de toekomstbestendigheid van bedrijven binnen de maakindustrie, omdat ze anders achterlopen. Bovendien stellen klanten ook steeds hogere eisen met betrekking tot de duurzaamheid.

Daarnaast zijn er nog andere zaken waar je aan kunt denken zoals cyberrisico’s, onzekere economische prijzen en ga zo maar voort.