Ondanks dat er veel aandacht is voor het verduurzamen van woningen zijn er in Nederland nog altijd veel huizen met een laag energielabel. Het gaat daarbij om zowel huurwoningen als koopwoningen. De huurwoningen moeten door de verhuurder worden verduurzaamd, maar dat gebeurt lang niet altijd. Ook huiseigenaren hebben soms niet de financiële middelen. Het isoleren van de spouwmuur kost al snel enkele duizenden euro’s en is daarmee dan nog de goedkoopste maatregel die genomen moet worden. Dakisolatie en vloerisolatie zijn ingrepen die nog meer geld kosten. Maar toch is het belangrijk om als huiseigenaar hierin te investeren.

Subsidie van de overheid

De overheid vindt het ook belangrijk dat woningen worden verduurzaamd. Daarom zijn er al vele jaren mogelijkheden voor subsidie. Die kan zowel door particulieren als door verhuurders worden aangevraagd. Vaak is het ook mogelijk om de subsidie direct te verrekenen met de factuur. Je hoeft dan als huiseigenaar het deel dat gesubsidieerd wordt niet eerst voor te schieten. Informatie over isolatie subsidie is te verkrijgen bij de gemeente. Zorg ervoor dat je alle originele facturen bij je aanvraag kunt overleggen.

In stappen je huis verduurzamen

Om je woning van energielabel E naar energielabel A te krijgen moet je al snel 30.000 euro of meer investeren. Niet iedereen kan zo’n bedrag op korte termijn ophoesten. Je kunt er vaak wel de hypotheek op je huis voor verhogen, maar ook dat is niet voor iedereen een optie. Maar gelukkig hoeft niet alles tegelijk. Je kunt bijvoorbeeld eerst de spouwmuren laten isoleren. Soms kun je daarvoor aansluiten bij een collectief. Dit is vaak goedkoper omdat een bedrijf minder kosten hoeft te maken als in een wijk of straat meerdere woningen kunnen worden geïsoleerd.

Zonnepanelen, wel of niet doen?

Er is sinds 2024 veel te doen over zonnepanelen. Energiebedrijven hebben de zogenaamde terugleververgoeding vaak geschrapt. De kans bestaat dat je nu zelfs moet betalen als je stroom teruglevert aan het energiebedrijf. Daarom duurt het nu vaak langer voordat je de investering in zonnepanelen hebt terugverdiend. Veel mensen vragen zich daarom af of het nog wel rendabel is om voor zonnepanelen te kiezen. Maar ondanks de versoberde regels heb je de kosten van je zonnepanelen nog altijd in ongeveer 7 jaar terugverdiend. Aangezien zonnepanelen zo’n 25 jaar meegaan, heb je er dan nog altijd zo’n 18 jaar voordeel van. Bovendien wordt de kwaliteit van zonnepanelen voortdurend verbeterd en zal dit ook een gunstige invloed hebben op de levensduur.

Is mijn huis goed geïsoleerd?

Als je een woning koopt die al is verduurzaamd, dan kun je een check laten doen om te weten of de isolatie voldoende is. Zo niet dan is na-isoleren van spouwmuren een optie. Het kan zijn dat het isolatiemateriaal is gaan verschuiven waardoor het niet meer optimaal functioneert. Dit kan worden verholpen door extra isolatiemateriaal in de spouw aan te brengen.