Het lijkt misschien niet het interessantste onderwerp, industriebouw, maar vergis je niet. De afgelopen jaren is er achter de schermen veel veranderd. Het gaat dan vooral over prefab beton. “Prefab wat?” vraag je je misschien af. Nou, dat betekent simpel gezegd dat betonnen onderdelen van tevoren in een fabriek worden gemaakt en als een bouwpakket naar de bouwplaats worden gebracht. Deze aanpak zorgt ervoor dat gebouwen sneller en efficiënter kunnen worden opgetrokken, zonder gedoe met vertragingen door slecht weer. En dat is nog maar het begin, want de nieuwste technologieën maken deze bouwmethode ook duurzamer en flexibeler dan ooit tevoren.


Wat is prefab beton nou eigenlijk?

Oké, even een beeld schetsen: stel je voor dat je een gigantisch distributiecentrum of een fabriek uit de grond moet stampen. Vroeger was dat een kwestie van maandenlang beton storten, wachten tot het droog is (en hopen dat het niet net gaat regenen) en hopen dat de planning niet ontspoort. Maar tegenwoordig gaat dat een stuk makkelijker en sneller. Dankzij prefab beton worden betonnen onderdelen kant-en-klaar gemaakt in een fabriek en als een soort levensgroot LEGO-bouwpakket naar de locatie gebracht.

Bedrijven zoals Willy Naessens zijn meesters in deze aanpak. Zij leveren betonnen modules die al perfect op maat zijn. Zo hoef je op de bouwplaats alleen nog maar de stukken aan elkaar te klikken. Resultaat? Geen gedoe meer met weersomstandigheden, minder vertraging en véél minder bouwstress.

Innovaties die prefab beton nog slimmer maken

De technologie achter prefab beton heeft de laatste jaren een flinke upgrade gekregen. Waar het vroeger een vrij simpele manier van bouwen was, komt er nu een hoop high-tech bij kijken. Een van de nieuwste snufjes is 3D-printen. Denk aan een gigantische robotarm die binnen een paar uur een hele muur uitprint. Geen geklooi meer met mallen en gietvormen. Gewoon printen en klaar.

Een mooi voorbeeld hiervan is een groot magazijn dat onlangs binnen een recordtijd werd neergezet. Waar normaal gesproken een jaar voor gepland stond, werd dankzij prefab beton en automatisering alles in een paar maanden opgeleverd. De vrachtwagens konden sneller naar binnen rollen en de goederen werden eerder verstuurd. Voor bedrijven in de logistieke sector, waar elke dag telt, is dat natuurlijk een droomscenario.

En als klap op de vuurpijl: er wordt nu ook geëxperimenteerd met duurzamer beton. Door gerecyclede materialen te gebruiken en het productieproces te optimaliseren, wordt prefab beton een stuk milieuvriendelijker. Dat is niet alleen goed voor het milieu, maar bespaart ook kosten op de lange termijn.

Hoe prefab beton de industriebouw transformeert

Prefab beton blijkt ideaal voor de industriebouw sector. Denk aan die enorme distributiecentra voor e-commercebedrijven die als paddenstoelen uit de grond schieten. Vroeger had je maanden nodig om die op te leveren. Maar met prefab beton is dat nu in een handomdraai gebeurd. Hierdoor kunnen bedrijven sneller inspelen op de groeiende vraag naar opslagruimte, vooral nu online shoppen booming is.

Een ander voordeel is de flexibiliteit. Stel dat een fabriek ineens een nieuwe productielijn wil toevoegen of uitbreiden. Met prefab beton kunnen wanden simpelweg worden verplaatst of aangepast. Geen hak- en breekwerk, gewoon de modules verschuiven en klaar is Kees. Dat betekent minder stilstand en sneller weer operationeel.

Ook datacenters profiteren van prefab beton. De groei van dataopslag gaat razendsnel, en bedrijven moeten snel kunnen schakelen om aan de vraag te voldoen. Prefab beton zorgt ervoor dat nieuwe datacenters binnen no-time operationeel zijn, zonder dat er concessies gedaan worden aan de veiligheid of stabiliteit.