Wat is Wordpress?
WordPress werd in 2003 gelanceerd als platform voor blogs en is sindsdien uitgegroeid tot een van de grootste content management systemen. Het is gebouwd met behulp van PHP en MySQL en is ontworpen om het maken en beheren van websites zo eenvoudig mogelijk te maken zonder dat je veel technische kennis nodig hebt. Dat betekent dus onder andere dat je gewoon je informatie kunt plaatsen zonder dat je daarvoor moet coderen.
Met WordPress kun je op een intuïtieve manier je website opbouwen en aanpassen. Het biedt een groot aantal thema's en plugins die je kunt gebruiken om de uitstraling en functionaliteit van je website te personaliseren. Via plugins kun je bijvoorbeeld een contactformulier toevoegen, een e-commerce platform integreren of je SEO verbeteren. Dat brengt ons bij het eerste voordeel.
Voordeel 1: Wordpress is open source
Open source houdt in dat iedereen eraan kan werken. Wordpress is niet zomaar een programma, Wordpress is een community. Duizenden vrijwilligers zijn dagelijks bezig om Wordpress nog beter te maken. Dit doen ze allemaal gratis voor jou, voor zichzelf en voor de rest van de Wordpress-community. Daar zit echter wel meteen een nadeel in. Omdat Wordpress een gratis open source product is kan het zijn dat het ineens wordt aangepast. Je kan dan niet bij iemand aankloppen, omdat het gewijzigd is. Aan de andere kant hoef je een gegeven paard niet in de bek kijken en is er op WordPress’ platform het meeste beschikbaar ten opzichte van de andere platforms. Er zal ongetwijfeld iets tussen zitten wat je goed kunt gebruiken.
Voordeel 2: kiezen uit honderden designs
Hoe je jouw site wil maken is helemaal aan jou. Soms denken mensen dat dat lastig is, maar Wordpress bewijst het tegendeel. Wordpress ken allerlei thema’s, betaald of gratis, waarin je jouw site kunt opbouwen. Zo hoef je dus helemaal geen verstand te hebben van een website bouwen om met een mooie site voor de dag te komen. Nadeel is wel dat de gratis thema’s ontzettend populair zijn. Zo populair dat een webdesign uit Wordpress al lang niet meer onderscheidend is. Daarvoor kun je dus beter alsnog naar een websitebouwer.
Voordeel 3: Onbeperkt plug-ins
Naast designs kun je ook veel betaalde of gratis plugins aan je site toevoegen. Wil je een contactformulier op je site? Daar is een plugin voor! Wil je spam voorkomen in je reacties? Daar is een plugin voor! Wil je eenvoudig metadata aan een SEO tekst toevoegen? Daar is een plugin voor! Wordpress is een vrij simpel systeem, maar via plugins kun je van alles toevoegen. Zo kun je bijvoorbeeld pagina’s op een alternatieve manier opbouwen via Elementor en kun je een webshop inrichten via WooCommerce. Op die manier kun je dus ook een Wordpress webshop laten maken door SAM Design. Het nadeel is dat er zoveel plugins bestaan dat je als beginner vaak de bomen door het bos niet meer ziet en dat je website door een overdaad aan plugins vaak trager kan worden. Een webdesign specialist kan je helpen hierin de juiste keuzes te maken.
Voordeel 4: Met Wordpress ben je flexibel
Heb je jouw website opgebouwd via je hostingpartij? Grote kans dat je je webdesign weer kwijt bent wanneer je naar een andere hostingprovider gaat. Bij Wordpress ben je onafhankelijk, mits je de particuliere versie kiest. En ben je er dus ook zeker van dat je jouw uitstraling als website kunt behouden. Wordpress is in dat opzicht het ideale scenario waarin je van niemand afhankelijk bent, maar wel alle voordelen van een websitebouwer kunt krijgen zodat jij een mooie en bruikbare site kunt bouwen. Als het je niet uitmaakt dat je afhankelijk bent kan je ook de commerciële variant van WordPress gebruiken. Daarbij krijg je een subdomein op hun netwerk dat je als website kunt inrichten.
Voordeel 5: Wordpress is zoekmachine-vriendelijk
Wanneer je met jouw site goed vindbaar wilt zijn via zoekmachines, dan zul je daar ook rekening mee moeten houden. Een voorwaarde voor een goed vindbare website is dat hij goed uit te lezen is door de zoekmachines. Daar werkt Wordpress heel goed voor. Doordat er gewerkt wordt met simpele code en omdat ontwikkelaars beter hun best moeten doen om hun plug-ins werkbaar te maken door de grote concurrentie zijn Wordpress-sites van nature al beter vindbaar.
Wanneer je dus wilt beginnen met het bouwen van een website, dan is Wordpress een uitstekende plek om die site te bouwen. Het enige wat je nog hoeft te regelen is een domeinnaam en hosting en het internet ligt aan je voeten!