ALKMAAR - 'Het gaat er niet om hoeveel erfgoed je hebt, maar wat je ermee doet’. Onder dat motto kent het erfgoedplatform van Kunsten ’92 jaarlijks de BNG Bank Erfgoedprijs toe. Dit is een nationale prijs voor de gemeente met het beste beleid op het gebied van erfgoed. De gemeente Alkmaar is dit jaar één van de genomineerden voor zowel de jury- als de publieksprijs. Stemmen voor de publieksprijs kan via www.kunsten92.nl/activiteit/publieksprijs2020.

De kasteelterreinen in Oudorp, de molens in de Schermer, het Raadhuis in De Rijp, de zerkenvloer in Graft, het bijna 500-jaar oude Stadhuis in Alkmaar: een hele kleine greep uit hele grote hoeveelheid erfgoed die de gemeente Alkmaar rijk is. De nominatie voor de erfgoedprijs is echter niet gebaseerd op die hoeveelheid. Waar het om gaat is een duidelijk beleid om de zichtbare en onzichtbare herinneringen aan de waardevolle lokale geschiedenis levend te houden. En dat vervolgens praktisch toe te passen. Precies dat is waar het gemeentelijk team Erfgoed Alkmaar dagelijks zo hard aan werkt. Maar niet alleen, zo benadrukt stadsarcheologe en coördinator erfgoed Nancy de Jong - Lambregts: “Mijn collega’s en ik zijn zeker niet de enigen die zich inzetten om zorg te dragen voor ons erfgoed. Ook veel anderen werken hier (vrijwillig) aan mee. Als we deze prijs winnen zou dat vooral een erkenning betekenen voor deze gezamenlijkheid."

Erfgoed leeft

Erfgoed is actueel: het is overal en het lééft: het is onderdeel van ons dagelijks leven en het zorgt voor een waardevolle en betekenisvolle leefomgeving. Inwoners zijn steeds meer geïnteresseerd in de historische achtergrond van hun omgeving of familie. Ook bij maatschappelijke en economische vraagstukken kan erfgoed bijdragen aan oplossingen. Daarnaast gaat erfgoed over identiteit en (ver)binding.

Fantastische erkenning

Een jury bepaalt welke gemeente de prijs van € 25.000 wint. Daarnaast is Alkmaar in de race voor de publieksprijs. Ook dat zou een welkome erkenning zijn, omdat het aangeeft hoezeer het Alkmaarse erfgoed leeft onder inwoners, bedrijven en bezoekers. Vandaar de oproep aan iedereen die het Alkmaars erfgoed een warm hart toedraagt: stem!