ALKMAAR - Wethouder Pieter Dijkman voert videogesprekken met ondernemers uit Alkmaar om te horen hoe zij ondernemen tijdens de coronacrisis. Waar worstelen ze mee en met welke creatieve oplossingen bieden ze de crisis het hoofd? Deze keer met Steven Gaastra, directeur van Centrum Oosterwal, gespecialiseerd in medische specialistische zorg van huidaandoeningen.
Hoe gaat het met uw bedrijf in de coronacrisis?
Op de vraag van wethouder Pieter Dijkman hoe het met het bedrijf gaat in deze Coronacrisis reageert Steven Gaastra direct en spontaan: “Het zijn bizarre tijden, we draaien op maar zo’n 10% van onze capaciteit. Dat is pijnlijk, tegelijk is het ook mooi om te zien dat de saamhorigheid, de drive om dingen gezamenlijk op te pakken groot is. Ondernemers onderling, maar ook in de samenwerking met gemeente en andere zorgverleners.
Wat doet Centrum Oosterwal precies?
Centrum Oosterwal biedt medisch specialistische zorg voor alle vormen van huidaandoeningen. Het bedrijf op bedrijventerrein Bergermeerpolder, opgericht in 1989, beschikt over een modern en ruim opgezet gebouw met onder andere een polikliniek, operatiekamers incl. uitslaapruimte, uitgebreide behandelfaciliteiten en een apotheek. Naast Alkmaar zijn er inmiddels ook vestigingen in Heemstede en Heerhugowaard. Totaal zijn aan het bedrijf 120 medewerkers verbonden.“Voor de dermatologie hebben wij een sterke regionale functie. Het gaat om poliklinische behandelingen en betreft voornamelijk verzekerde zorg op verwijzing van de huisarts. Medisch noodzakelijk dus. Veel van medische en ‘face to face’-behandelingen waren door de Coronamaatregelen niet mogelijk. Waar mogelijk hebben onze artsen patiënten middels telefonische consulten geholpen”, aldus Gaastra.
Jullie werken al jaren samen met het Noordwest ziekenhuis. Wat houdt deze samenwerking op dit moment in?
“Klopt”, zegt Gaastra: “We werken al sinds 2013 nauw samen met NWZ om optimale huidzorg aan de patiënten in de regio te leveren. Juist in deze tijden merk je dat de lijnen kort zijn en dat we elkaar goed kunnen helpen. Zo zijn er in maart vanuit onze locatie in Alkmaar beademingsapparatuur en infuuspalen naar het ziekenhuis overgebracht en hebben we beschermingsmiddelen aangeleverd.”
Wat zijn specifieke gevolgen voor uw bedrijf van de coronacrisis en hoever zijn jullie met het weer gefaseerd op gang brengen van reguliere zorg?
Gaastra: “De grote vraag is hoe lang het duurt voordat eenieder weer naar de huisarts met zijn klachten gaat? Op dit moment stelt men de zorg uit en lijken mensen even niet meer ziek. Dit komt natuurlijk hoofdzakelijk voort uit angst om besmet te worden. Er is sprake van een groot stuwmeer van uitgestelde zorg. We weten niet hoe dit in de praktijk gaat uitpakken. De overheid heeft besloten om de reguliere zorg in zorginstellingen geleidelijk weer op te starten. Dit om te voorkomen dat veel mensen met serieuze niet acute klachten te lang verstoken blijven van zorg. Zodoende zijn wij op dit moment onze poliklinische spreekuren weer gefaseerd aan het openstellen. Hiervoor nemen wij maatregelen, die moeten zorgen dat de veiligheid van onze medewerkers en patiënten optimaal gewaarborgd is. Het is zaak dat we de wachttijden straks zo beperkt mogelijk houden. Het verruimen van de openingstijden is bijvoorbeeld een mogelijkheid. Het is goed dat de medisch noodzakelijke zorg weer geleverd kan worden. Zo worden ook complicaties voorkomen waardoor de zorgcapaciteit onnodig extra wordt belast.”
Wat verwacht u als ondernemer van de gemeente in de coronacrisis?
“Als ondernemers, instellingen en overheid zitten we samen nog in het oog van de storm. We weten niet wat er gaat gebeuren en wat op termijn de impact van COVID19 is, maar we moeten straks wel samen door die storm heen zien te komen. Dat vraagt om veel flexibiliteit. Grotere bedrijven en dienstverleners opereren in grotere verbanden en zijn afhankelijk van andere vangnetten. De meest acute problemen zijn er voor kleine zelfstandige ondernemers. De aandacht van de gemeente moet als eerste naar deze ondernemers uitgaan. Ik hoop op een verstandige inzet van de 1,5 miljoen euro van het stimuleringsfonds van de gemeente. Laten we zorgen dat Alkmaar geen spookstad wordt!”Wethouder Dijkman geeft hierop aan dat het stimuleringsfonds bedoeld is voor het collectief weer op gang krijgen van de economie. Voor individuele gevallen wordt met name gekeken naar uitstel of kwijtschelding van belastingen en heffingen, huren, toeristenbelasting e.d. Dit geldt naast ondernemers ook voor cultuurinstellingen, sportbedrijven en verenigingen.
Heeft u nog tips voor de Alkmaarse ondernemer in deze onzekere tijden?
Een positief gestemde Gaastra: “Hoe dan ook rustig blijven ademhalen. Niet wakker liggen van dingen waar je geen invloed op hebt, maar wel blijven acteren. Niet stil in een hoekje gaan zitten. Het wordt in ieder geval nooit meer zoals het was, wees daar mee bezig! Aan de inwoners zou ik willen meegeven om niet alles online bij de grote landelijke aanbieders te kopen. Denk aan de lokale ondernemers. Koop en bestel lokaal. De winkeliers hebben ons nodig. Nu en straks.”