U bent het vast wel eens tegengekomen: een sms van de Belastingdienst met de vraag om € 549,- te betalen. Of een telefoontje van de bank: “Uw spaargeld loopt gevaar. Maak het snel over naar een andere rekening.” Digitaal wijkambassadeurs zijn inwoners uit verschillende wijken van Alkmaar. Ze geven buurtbewoners informatie en advies over digitale veiligheid. Daarnaast organiseren ze bijeenkomsten voor inwoners en ondernemers. Zo doen we samen de digitale deur van de gemeente Alkmaar op slot.
Wat doet een digitaal wijkambassadeur?
U kunt bij de digitaal wijkambassadeur van uw wijk terecht met allerlei vragen op het gebied van cybercrime. Denk bijvoorbeeld aan: Hoe herken ik online criminaliteit? Hoe voorkom ik dat ik slachtoffer word van cybercriminelen? en Waar kan ik meer informatie vinden over cybercrime of online oplichting? De digitaal wijkambassadeurs hebben veel ervaring op digitaal gebied en vertellen hun buurtbewoners graag meer over cybercriminaliteit.
De digitaal wijkagent van Alkmaar, Youri Liek, geeft aan dat vooral bij digitale criminaliteit goede voorlichting van groot belang is. “Als je weet hoe je je pc moet beveiligen, als je weet wat verdachte mailtjes zijn en je niet op vreemde linkjes moet klikken, als je weet dat de bank nooit belt om geld over te boeken en je pincode vraagt. Dan maak je de kans om slachtoffer te worden aanzienlijk kleiner. De digitaal wijkambassadeurs zijn dan ook een aanwinst voor Alkmaar.”
Ontmoet uw wijkambassadeur
Op zaterdag 17 september staan de digitaal wijkambassadeurs vanaf 11:00 uur op verschillende plaatsen in de gemeente om kennis te maken met buurtbewoners en om informatie en advies te geven over cyberveiligheid. Kom langs en ontmoet uw digitaal wijkambassadeur bij de Dekamarkt Stompetoren (Schermerplein 15) en bij de Albert Heijn XL (Wendelaarstraat 1). De digitaal wijkambassadeurs zijn per e-mail te bereiken via digitaalwijkambassadeurs@alkmaar.nl.
Alvast wat tips:
- Klik nooit zomaar op een link (check de afzender en check het linkje)
- Maak nooit zomaar geld over (check of het verhaal wel klopt en maak het geld via je eigen bankomgeving over)
- Maak nooit een klein bedrag (bijvoorbeeld 1 cent) over naar particulieren ‘ter verificatie’
- Gebruik een wachtzin in plaats van een wachtwoord
- Wees heel voorzichtig met het delen van persoonlijke gegevens
- Deel een veilige kopie van een identiteitsbewijs (KopieID app)
- Twijfel? Vraag iemand om mee te kijken of neem contact op met het Fraudehelpdesk