De plechtigheid start om 13.30 uur in het Stedelijk Museum, waarna vanaf 13.45 uur het monument wordt opgebouwd door het leggen van de stenen. De Joodse gemeenschap legt na het noemen van de laatste namen de laatste stenen. Gevolgd door gebeden, uitgesproken door rabbijn Shmuel Spiero en 1 minuut stilte. De bijeenkomst duurt tot 15.00 uur.
Joods herdenkingsritueel
Levenslicht is een ontwerp van Daan Roosegaarde in opdracht van het Nationaal Comité 4 en 5 mei. Het kunstwerk bestaat uit losse stenen, die zijn bewerkt met lichtgevende verf. Een steeds dovend licht laat deze als het ware ademen, leven. Elke steen staat voor één van de 104.000 Holocaustslachtoffers en zijn verdeeld over de deelnemende gemeentes. Onderdeel van het kunstwerk is het neerleggen van de stenen. Dit is geïnspireerd op het Joodse herdenkingsritueel waarbij steentjes na een bezoek op het graf worden achtergelaten.
Leg een steen
Levenslicht start op elke locatie met een ceremonieel moment. Daarna is een paar weken gelegenheid om een steen te komen neerleggen. Levenslicht is vanaf vrijdag 24 januari te zien op het Canadaplein. De stenen zijn verkrijgbaar bij de balie van het Stedelijk Museum Alkmaar.
Op drie locaties
In Alkmaar reist dit landelijk kunstproject ‘Levenslicht’, ter nagedachtenis aan de Nederlandse slachtoffers van de Holocaust, nog door naar twee locaties. Vanaf 14 februari 13.30 uur is het te zien in de Grote Kerk in Schermerhorn en vanaf zondag 1 maart 13.30 uur in de Grote Kerk in De Rijp.
Om nooit te vergeten
Van 14 maart tot en met 14 juni maakt het onderdeel uit van de tentoonstelling ‘75 jaar vrijheid, verhalen om nooit te vergeten’ in het Stedelijk Museum Alkmaar. Uiteindelijk worden alle kunstwerken in het land weer afgebroken. De stenen blijven in de gemeenten. In Alkmaar krijgen zij een permanente bestemming.