ALKMAAR - De Oudorperpolder is nu een groene oase te midden van stedelijke bebouwing. Ooit was dit anders, tot zo’n 510 jaar geleden stonden hier nog twee grote kastelen en een klooster. Maar welke geheimen heeft deze polder nog meer en hoe groot waren deze kastelen eigenlijk? Om dit te weten te komen zonder te graven wordt er een droneonderzoek verricht. Dit onderzoek voert het 4D Research Lab van de Universiteit van Amsterdam uit in de Oudorperpolder. Zij doen dit in samenwerking met het team archeologie van de gemeente Alkmaar.
Onderzoek polder
Op 25 september vliegen de drones van het 4D Research Lab van de Universiteit van Amsterdam over de voormalige kasteelterreinen van kastelen Nieuwburg en Middelburg en de tussenliggende weilanden. Dit is onderdeel van het archeologische onderzoek naar de nog aanwezige resten van de kastelen en het historische landschap dat daarbij hoorde. Het onderzoek wordt uitgevoerd in samenwerking met het team archeologie van de gemeente Alkmaar. De afgelopen jaren zijn er al opzienbarende ontdekkingen gedaan aan beide kastelen met behulp van geofysisch onderzoek. Er zijn ook nieuwe aanwijzingen voor het verloop van de Munnikenweg richting kasteel de Nieuwburg. Een volgende stap in het onderzoek naar de Oudorperpolder is het inzetten van drones met speciale camera’s en sensoren.
Drone remote sensing
Drone remote sensing technologie is een innovatie in het archeologisch verkennend onderzoek. Door het gebruik van verschillende sensoren, o.a. normale en thermische camera’s en een laserscanner, kunnen gedetailleerde metingen in het landschap worden verricht. Hierbij wordt een hoop informatie verzameld en blijven de archeologische resten intact. Zo krijgen we mogelijk meer informatie over op wat voor manier het terrein vroeger is gebruikt en wat er zich nog eventueel in de bodem bevindt.
"Het is mooi dat de gemeente dit soort innovatieve technieken inzet om de geschiedenis van de Oudorperpolder te ontrafelen en hiermee ook bijdraagt aan het verbeteren en vernieuwen van wetenschappelijke technieken."Anjo van de Ven, wethouder Erfgoed
Uitvoering
Het onderzoek wordt uitgevoerd op maandag 25 september. Bij slechte weersomstandigheden verplaatst het onderzoek naar dinsdag 26 september. Het 4D lab is volledig gecertificeerd voor het vliegen met deze drone. De drone zal op circa 50 meter boven het maaiveld vliegen en bekijkt alleen de onderzoeksgebieden. Er wordt niet boven huizen of de school gevlogen en er worden ook geen opnamen van mensen gemaakt. Met de drone wordt overdag gevlogen en er is een laatste vlucht na 20.30 uur gepland van 1 uur voor de thermografische opnamen. Wegens wettelijke bepalingen wordt aan de gebruikers van de wandel-/fietspaden binnen het onderzoeksgebied gevraagd om een andere route te kiezen. We hopen hierbij op begrip.
Informatiemoment
Voor belangstellenden is er maandag 25 september een informatiemoment vanaf 14.30 uur tot 15.30 uur. Bij slecht weer is dit op dinsdag 26 september. De onderzoekers leggen dan uit hoe de techniek in zijn werk gaat en er is gelegenheid tot het stellen van vragen. De onderzoekers bedienen de drone vanaf een punt halverwege de Munnikenweg.