ALKMAAR - Tijdens archeologisch onderzoek aan de Achterdam in het centrum van Alkmaar, is door de archeologen van de gemeente een deel van een vloer gevonden die gemaakt is van dierenbotten. Dit wordt maar heel zelden gevonden en tot nu toe alleen nog maar in Noord-Holland. Een erg bijzondere vondst dus.
Tijdens de verbouwing van een pand aan de Achterdam zijn archeologen van de gemeente Alkmaar de resten van een oude plavuizenvloer tegengekomen. Nu is dat op zich niet bijzonder, maar wel dat de plavuizen op sommige plaatsen weg zijn en dat die plekken zijn opgevuld met een vloer van botten.
De botten zijn allemaal middenhands- en middenvoetsbeenderen van runderen. Al deze botten zijn op precies dezelfde hoogte zijn afgezaagd. Het lijkt alsof de botten simpelweg zijn gebruikt als opvulling voor de gaten in de vloer, maar toch lijkt er een patroon in te zitten. Per vlakje liggen de botten met de bovenzijde of de afgezaagde onderzijde van het bot naar boven.
Nancy de Jong zegt hierover namens team Archeologie: We waren heel blij dat we de kans kregen om deze bottenvloer met eigen ogen te aanschouwen. Het blijft iedere keer weer een voorrecht om iets uit een lang vervlogen tijd bloot te leggen en nieuwe informatie toe te voegen aan de geschiedenis van Alkmaar.
Dit soort vloeren worden maar heel af en toe gevonden en tot nu is dat alleen in Noord-Holland gebeurd. In het verleden zijn dit soort vloeren gevonden in Hoorn, Enkhuizen en Edam en nu dus ook in Alkmaar! Bij het Hoornse voorbeeld lijkt precies hetzelfde aan de hand te zijn en zijn de verticaal geplaatste botten ook gebruikt in combinatie met een plavuizenvloer. Vaak gaat het hier om vloeren die dateren uit de 15de eeuw. Interessant is of dat dit misschien vaker gezien is in Nederland.
Wethouder Erfgoed, Anjo van de Ven, zegt hierover: Het ontdekken van deze vloer is ongelofelijk interessant. Ik ben dan ook blij dat onze archeologen regelmatig de kans krijgen om mee te kijken op projecten en dat bedrijven en inwoners ze weten te vinden als ze nodig zijn . Er liggen nog ontzettend veel verborgen verhalen bewaard, te wachten tot ons team van archeologen ze komen vinden. Ik ben altijd weer enthousiast als zij me bellen met een update over een vondst. Wat hebben ze nu weer voor gaafs ontdekt? – denk ik dan.
Het precieze tijdperk waarin deze Alkmaarse vloer is gelegd, is nog niet bekend. Daar wordt op dit moment nog onderzoek naar gedaan. In principe kan dit jaartal teruggaan tot de 15de eeuw, maar, het huis dat er nu op staat is gebouwd rond 1609. Het kan heel goed zijn dat dit huis is gebouwd op de oorspronkelijke, oude fundering. Dat is iets dat heel vaak gezien wordt. De plavuizenvloer is erg gesleten door intensief gebruik en de vraag is natuurlijk waarom er botten zijn gebruikt om de plavuizenvloer aan te vullen. Plavuizen waren niet bijzonder kostbaar en zijn vaak gebruikt. Het zou kunnen dat de botten er met een speciale reden zijn geplaatst. Misschien wel omdat dit goed paste bij het ambacht dat hier wellicht werd uitgeoefend. Het kan ook een goedkope manier van opvullen zijn geweest.
De komende periode wordt de vloer verder onderzocht en gekeken of bepaald kan worden tot waar deze vloer doorliep en of er aan de botten misschien iets te zien is dat iets kan zeggen over hoe deze vloer gebruik werd. Ook zijn we zeer geïnteresseerd in andere voorbeelden van dit soort vloeren.