ALKMAAR - Op de Gewelfde Stenenbrug is een standbeeld geplaatst voor de geboren Alkmaarse heldin Truus Wijsmuller-Meijer. Op 1 juli bezochten burgemeester Piet Bruinooge en zijn echtgenote het beeld. Zij deden dit samen met initiatiefnemers en de twee kunstenaressen Lea Wijnhoven en Annet Terberg-Pompe. Hun idee kon worden gerealiseerd dankzij financiële bijdragen van gemeente, sponsoren en giften van vele Alkmaarders. Grote motor achter de succesvolle crowdfunding was de Historische Vereniging Alkmaar, die vanaf nu het verhaal van Truus Wijsmuller levend wil houden met een educatief programma.
De Alkmaarse Truus Wijsmuller bracht haar jeugd door op de Mient 14, de huidige Foodbar 1480. Dankzij haar moedige optreden in de aanloopjaren naar de Tweede Wereldoorlog, redde zij met de beroemde Kindertransporten de levens van duizenden vluchtende kinderen uit diverse Europese landen. Dit waren met name kinderen van Joodse komaf. De burgemeester plaatste een bloemstuk aan de voet van het beeld met daarin de vlaggen van de betrokken landen. Dit waren de oorspronkelijke thuislanden, de hulplanden en de landen waar de kinderen hun nieuwe thuis vonden.
Tante Truus
‘Tante Truus’, zo noemden de vluchtende kinderen haar. Van deze kinderen kreeg zij tientallen jaren later als blijk van dank haar tweede bijnaam ‘moeder van 1001 kinderen’. Deze eervolle naam is dan ook te lezen op de sokkel van het standbeeld. Lang bleven de heldendaden van Truus Meijer onbekend en ondergewaardeerd. Ook in haar geboortestad Alkmaar was zij niet bekend.
De bronzen Truus is omringd door kinderen en kijkt vanaf de Gewelfde Stenenbrug uit op haar oude woonhuis.
Viering geboortedag
De Historische Vereniging Alkmaar zet zich in om het verhaal van Truus Wijsmuller levend te houden met de campagne ‘Tante Truus is hier’. De vereniging richtte zich op de sponsoring van het beeld en werkt nu aan een educatief programma rond het vluchtelingenthema. Ook zijn er plannen voor een jaarlijkse herdenking op Truus Wijsmullers geboortedag, 21 april. Hopelijk kan volgend jaar haar geboortedag wél feestelijk worden gevierd en markeert die dag de start van een nieuwe traditie in Alkmaar.