Vervolg: fietsparkeerplaats met laadpunten
De zonnepanelen voorzien de laadpunten en het complex van groene stroom. Binnenkort worden accu’s geplaatst om de duurzame energie op te slaan. Geheel volgens planning realiseert het bouwteam nu ongeveer 60 zonnepanelen boven de fietsparkeerplaats met 20 oplaadpunten voor elektrische fietsen. In totaal is De Meent dan van 918 extra zonnepanelen voorzien die 300.000 KWh (kilowatt uur) per jaar opbrengen. Dit staat gelijk aan het stroomverbruik van 100 huishoudens. Naast het zonnepark wordt eind dit jaar een warmte/koude-opslag aangelegd om De Meent duurzaam te verwarmen en te koelen. Daarvoor wordt de restwarmte van de ijsmachines gebruikt.
Alkmaar is een voorbeeld in een duurzaam Europees project
Project POCITYF is gestart door de Europese Unie om historische steden, zoals Alkmaar te verduurzamen. De historische voorbeeldsteden Alkmaar en Evora (Portugal) passen verschillende duurzame oplossingen toe, waar andere deelnemende historische steden in Europa van leren.
Deelprojecten in Alkmaar
Alkmaar ontwikkelt de duurzame technologieën in Westrand; Bloemwijk, De Hoef en Olympiapark. De oplossingen zijn onderverdeeld in deelprojecten. De duurzame technieken kunnen in een latere fase worden gebruikt voor duurzame ontwikkeling van andere gebieden in Alkmaar. De gemeente Alkmaar werkt in project POCITYF samen met meerdere partners, waaronder de woningcorporaties Woonwaard en Van Alckmaer, HVC, Connexxion, Alliander, TNO, Inholland, Neroa, Firan, Rijksuniversiteit Groningen en New Energy Coalition.
Meer informatie
www.pocityf.eu
www.alkmaar.nl/duurzaamheid/energie-en-duurzaamheid/europees-project-pocityf
Het Zonnecarport is een waardevolle toevoeging voor de gemeente Alkmaar, gezien de toename van elektrische en hybride auto’s. In dit deelproject van POCITYF wordt de lokaal opgewekte energie ook lokaal gebruikt. Een goed voorbeeld dat elders in de regio Alkmaar en in steden kan worden toegepast.
Wethouder Duurzaamheid Christian Braak