ALKMAAR - Na Los Angeles, Lowlands, en Museum Kranenburgh doet internationaal bekend kunstenaar en ecofeminist Lara Schnitger nu Alkmaar aan met haar parade van Slut Sticks. De uitvergroting van vrouwelijke stereotypen in haar werk vraagt om met een nieuwe blik naar archetypes en vooroordelen te kijken. Speciaal voor het festival geeft zij op Internationale Vrouwendag Festival Alkmaar een lezing over haar werk. Aansluitend nemen bezoekers deel aan een interactieve workshop ‘Slut Sticks maken’ onder leiding van de kunstenaar zelf in De Grote Kerk. Daarna gaan de Slut Sticks met optocht de binnenstad door.
WomanLink, de Alkmaarse organisatie die zich inzet voor emancipatie in regio Alkmaar, heeft een inspirerend festivalprogramma samengesteld waarin kunst en cultuur op een laagdrempelige manier bezoekers bewust maken van het belang van vrouwenrechten.
Marije Rozendaal, voorzitter van bestuur van WomanLink is trots op het inhoudelijk sterke programma van dit jaar: “Het festival is een gelegenheid om vrouwen wereldwijd te ondersteunen en lokale initiatieven te versterken. We laten zien wat er in Alkmaar allemaal al gedaan wordt door en voor vrouwen, en we maken mensen op een aantrekkelijke en open manier bewust van het belang van emancipatie.”
Dansend bruggen slaan
De grootste inspiratiebron van danseres, choreograaf en theatermaakster Cheroney Pelupessy, is haar mix van culturen, Nederlands, Indonesisch en Moluks. Met haar werk slaat Pelupessy bruggen tussen verschillende stijlen, generaties en kunstvormen en zorgt met haar werk voor verbinding. Een choreografie door haar gemaakt en uitgevoerd is te zien bij de opening van het festival in TAQA Theater De Vest.
Boekpresentatie van ‘Jumbo Monique’
Met haar maatschappelijk geëngageerde projecten strijdt ondernemer Monique Ravenstijn tegen menstruatiearmoede en geeft ze handvatten voor een meer duurzamer consumptiepatroon. Ravenstijn vertelt hierover tijdens de officiële boekpresentatie van haar nieuwste boek Mootjes & Meer dat ze samen schreef met Wendy Stammis. Alle opbrengsten van het boek gaan naar Mootjes Mini-Supers, de kleine gele 'supermarktjes' in de wijk die meer verbinding creëren in lokale gemeenschappen.
Het belang van emancipatie
Het Internationale Vrouwendag Festival Alkmaar vraagt aandacht voor emancipatie en vrouwenrechten. Het festival biedt een platform voor verbinding en het creëren van nieuwe netwerken, waarbij het gevoel van ‘sisterhood’ centraal staat. Het festival viert de kracht van vrouwen en verspreidt de boodschap dat er nog veel werk te doen is in de strijd voor gelijkheid.
Gratis workshops en lezingen
Bezoekers kunnen deelnemen aan verschillende workshops en lezing van lokale (creatieve) ondernemers, zoals vrouwelijk leiderschap, stijl-coaching en salsadansen. Tijdens het boekenprogramma van FEBA, Feministische Boekenclub Alkmaar, praat het publiek mee over de internationale bestseller All Fours van Miranda July in de ALL FOURS GROUP CHAT. Junior IOT geeft workshops waarin kinderen meer leren of technologie en programmeren. Stedelijk Museum Alkmaar biedt gratis toegang tot het museum voor alle festivalbezoekers.
Praktische informatie
Zaterdag 8 maart is het wereldwijd Internationale Vrouwendag. Het festival vindt plaats van 13:00 tot 17:00 uur op vier culturele locaties in Alkmaar aan het Canadaplein: TAQA Theater de Vest, Stedelijk Museum Alkmaar, Artiance – Centrum voor de Kunsten en Bibliotheek Kennemerwaard (locatie Centrum). De toegang is gratis en iedereen is welkom om deel te nemen aan de activiteiten. De 26-jarige Doeta Aartsma, bekend van het online programma HOEDAN presenteert het festival.
Het Internationale Vrouwendag Festival Alkmaar wordt mede mogelijk gemaakt door samenwerkingspartners De Grote Kerk| TAQA Theater de Vest, Stedelijk Museum Alkmaar, Museum Kranenburgh, Artiance - centrum voor de kunsten, Bibliotheek Kennemerwaard en de Gemeente Alkmaar, en wordt ondersteund door Het Victoriefonds.
Kijk voor het programma en de voorinschrijving op https://womanlink.nl/internationale-vrouwendag-2025/