De makers van dit jaar
Uit de mond van de makers
Moreen Beentjes zegt over haar plannen: “De Makersimpuls biedt mij de kans om eenzaamheid een podium te geven, door kunstzinnige interventies te creëren in de openbare ruimtes van de stad. Daarnaast krijg ikzelf de ruimte om te experimenten en een verdiepingsslag te maken in mijn professionaliteit.”Marjolein van der Wal zegt over haar idee: “Lieve Alkmaarder, ik wil je graag ‘aanzetten’. Met mijn werk wil ik je innerlijke licht aanwakkeren, om te laten schijnen, voor jezelf en voor de ander. Laten we samen de stad ‘verlichten’ en daarmee de wereld een beetje beter maken. Ik geloof dat het beste wat we kunnen doen voor Alkmaar (en voor de wereld) is… het beste maken van jezelf!”
Het is mogelijk om alle zes de makers te ontmoeten tijdens de opening van het CultuurCafé op 20 oktober aanstaande vanaf 16:00 uur. Locatie: Fabrique Unique, Pettemerstraat 37, Alkmaar. Het Fabrique Unique CultuurCafé is een initiatief van Unieke Zaken. Iedereen actief en/of werkzaam in de podiumkunsten-sector is daar meer dan welkom.
Het verhaal achter de subsidie
De Makersimpuls is ontstaan vanuit coronasteunmaatregelen van het Rijk. De gemeente heeft van deze financiële steun een bedrag van €300.000 euro geïnvesteerd in het opzetten van de Makersimpuls. Oorspronkelijk was dit bedoeld als steun voor creatieve makers die door Corona geen werk meer hadden, nu wordt het geld breder ingezet. Het beschikbare geld is verdeeld over twee rondes – 2021/2022 en 2023/2024. Per ronde krijgen vijf tot zes makers de subsidie gegund op basis van hun artistieke project, hun persoonlijke ontwikkelplan en hun maatschappelijke taak.Best practice binnen het Rijk
De Makersimpuls is vanaf de eerste dag een groot succes. Dit viel ook op binnen het Rijk. Zo is het initiatief als best practice benoemd en als voorbeeld voor andere gemeenten in de vaste Tweede Kamercommissie Sociaal. De eerste ronde makers in 2021/2022, zijn een aanwinst voor de stad. Zo ontving Luuk Ransijn een AKF Sonneveldprijs voor zijn werk en Roland Smit met zijn collectief Ketter & Co de New European Bauhausprijs. Na deze twee rondes zijn de eenmalige middelen vanuit het Rijk op en houdt de Makersimpuls op te bestaan.