ALKMAAR - KPN sluit in Alkmaar naast huizen ook hoogbouwpanden aan op glasvezel. De komende periode zijn de flats aan de Honthorstlaan en Judith Leysterstraat in Alkmaar-West aan de beurt. Voor deze glasvezelaansluitingen is toestemming nodig van de Vereniging van Eigenaren (VvE), of soms zelfs van elke bewoner afzonderlijk. KPN stemt deze aansluiting altijd af met de betrokken bewoners en organisaties.
De glasvezelkabel kan bij hoogbouw op twee manieren worden aangebracht: via de meterkast of via de buitenkant van een gebouw. Aan de buitenkant brengt KPN de kabel met een hoogwerker omhoog. Deze loopt via een goot of een plug in de buitenmuur. Via een gat in de muur komt de kabel de woningen binnen. Binnendoor trekt KPN de kabel via de onderste woning door de meterkasten naar boven. In zo'n geval is het belangrijk dat alle bewoners meewerken. Alleen zo kan KPN het hele gebouw aansluiten op glasvezel.
De aanlegmethode bepaalt KPN samen met de VvE, woningcorporatie of pandeigenaar. Deze methode kan per gebouw verschillen.
Iedereen aan boord
Op plekken met veel dataverkeer, zoals in hoogbouw, waar veel mensen en hun wifi-signalen dicht op elkaar zitten, is een stabiele verbinding extra belangrijk, nu en in de toekomst. De VvE, eigenaar of verhuurder dient akkoord te zijn voor het aansluiten van het pand. Bewoners beslissen vervolgens zelf of ze een huisaansluiting willen.
Ashok Doekhi, KPN-projectleider: "De aansluiting van hoogbouw is een cruciaal onderdeel van KPN's missie om alle Nederlanders aan te sluiten op ons duurzame en toekomstbestendige glasvezelnetwerk. Dit proces vereist extra afstemming en overleg met onder andere bewoners en VvE's. Inmiddels hebben de eerste gesprekken en goedkeuringen in Alkmaar plaatsgevonden. In de komende weken zetten we dit werk met volle inzet en plezier voort."
Op zaterdag 2 november zijn glasvezeladviseurs van 10:00 uur tot 16:00 uur aanwezig bij winkelcentrum De Hoef om alle vragen te beantwoorden.
Andere hoogbouwpanden in Alkmaar worden ook, bij akkoord van de VvE, eigenaar of verhuurder, aangesloten op glasvezel. Hier komt KPN op een later moment voor terug.
Over KPN
KPN vervangt in heel Nederland het kopernetwerk door glasvezel. Zo krijgt iedere straat een upgrade naar sneller internet. KPN heeft een open netwerk waarop meerdere providers hun diensten aanbieden.