STOMPETOREN - De Stompetoren is een rijksmonumentale kerk in het gelijknamige dorp in de gemeente Alkmaar. Het monument heeft al eeuwenlang een belangrijke rol in de lokale (kerk)gemeenschap. Vandaag de dag omarmen we een nieuwe toekomst, waarin dit prachtige gebouw niet alleen een kerkgebouw is, maar ook een veelzijdige ruimte voor uiteenlopende activiteiten. Onder het beheer van eigenaar COUP wordt de Stompetoren met zorg en respect onderhouden, zodat de historische waarde behouden blijft.


Wij spraken met Cees Oussoren en Dewi Kuen die namens COUP zorg dragen voor het beheer van de historische kerk van Stompetoren.

Cees, die de opleidingen Cultureel Erfgoed en Planologie heeft gedaan, trapt af: 'Ik ben al enige tijd geïnterresseerd en zodoende ook als vrijwilliger actief in een kerk te Oostzaan. Je merkt zeker de laatste jaren dat ieder dorp wel een mooi kerkje heeft die relatief weinig gebruikt wordt. De plaatselijke gemeenschap is soms al jaren niet in zo'n kerk geweest en de kerk wordt voornamelijk beheert door een klein groepje vrijwilligers. Daar ligt onze rol door te kijken hoe we de kerk kunnen exploiteren en tevens een community op te bouwen met de lokale gemeenschap zodat men de kerk weer weet te vinden.'

Dewi: 'Sinds half juli zijn wij met COUP trotse eigenaar van deze kerk, net als de kerk in Schermerhorn nadat wij tot overeenstemming zijn gekomen met de Kerkelijke Gemeenschap Schermer. De Kerkelijke Gemeenschap heeft zelf bij ons aangeklopt omdat men moeite heeft om de kerken nog tien jaar lang te beheren en onderhouden en het veel van de organisatiekracht vergt. Men zocht daarbij naar een weg om wel gebruik te kunnen maken van de kerk, maar waarbij wij als COUP meerdere zorgen kunnen wegnemen. Dat heeft geresulteerd in een overname door ons waarbij de kerk in Schermerhorn puur alleen wordt gebruikt door de Kerkgemeenschap alhoewel wij he tgebouw wel gaan moderniseren en verduurzamen. In Stompetoren is een andere constructie bedacht. Hier zal de gemeenschap nog altijd 25 dagdelen gebruik maken van de kerk, hetgeen heel mooi is, want daardoor blijft de kerk in het origineel gebruik, maar tegelijkertijd is er heel veel ruimte voor een bredere beleefbaarheid van deze plek.

'Wat houdt die beleefbaarheid in?'

Ons voornaamste doel is het in stand houden van de kerk. Het in stand houden van een gebouw dat al zoveel generaties overleefd heeft is best een opgave, ook financieel gezien. Om eigenlijk te bewerkstelligen dat de kosten van die kerk gedragen kunnen worden willen wij ook de programmering wat uitbreiden.Denk daarbij aan allerlei activiteiten zoals zakelijke bijeenkomsten, trouwerijen, culturele evenementen of andere gemeenschapsactiviteiten. Die beleefbaarheid moet er voor zorgen dat de mensen de weg weer naar de kerk weer weten te vinden en tegelijkertijd dit historische gebouw in ere kan blijven bestaan.

Wat zijn de plannen?

'In eerste instantie willen wij de kerk met zorg onderhouden zodat de historische waarde behouden blijft. Onze visie is uiteindelijk om de kerk breed beleefbaar te maken, niet alleen als religieus onderkomen, maar ook als een bruisende ontmoetingsplek. Of het nu gaat om zakelijke bijeenkomsten, yogaklassen, workshops, fotoshoots, filmopnames, culturele evenementen, maatschappelijke projecten of andere gemeenschapsactiviteiten. De Stompetoren biedt een unieke ambiance die elke gelegenheid bijzonder maakt. Met aandacht voor detail en een flexibele instelling willen wij ervoor zorgen dat elke ervaring in de Stompetoren onvergetelijk is.

Heel belangrijk hierin is dat wij juist de deuren willen open zetten voor de plaatselijke gemeenschap en daarin de verbinding zoeken. Wij hebben het beste voor met de kerk, het dorp en de bewoners en zien heel graag juist initiatieven komen vanuit die gemeenschap. Daarom zijn er inmiddels dan ook al gesprekken met ondermeer lokale ondernemers en verenigingen in de regio die culturele activiteiten organiseren, maar elk ander idee vanuit het dorp en de regio is van harte welkom.

Het mooie is dat deze kerk er juist staat door de mensen die hier generaties geleden hebben gewoond. Die kerk was zodoende van iedereen en in Stompetoren heeft het dorp zelfs de naam aan de kerk te danken. Onze missie is uiteindelijk dat de kerk opnieuw van iedereen in de gemeenschap en de regio wordt en ook voor toekomstige generaties kunnen behouden.'


Kijk voor meer info op de nieuwe website: https://kerkstompetoren.nl

Dit artikel is eerder gepubliceerd in de herfsteditie van onze krant Update.