Door de Sint Adelbertus leerlingen wordt het Beleg en Ontzet van Alkmaar uitgebeeld, waarbij personages zoals stadhouder Willem van Oranje, koning Filips de Tweede (van Spanje), de watergeuzen en stadstimmerman Maerten Pieterzoon van der Mey (de stadstimmerman met de brief in de polsstok) vanzelfsprekend niet kunnen ontbreken. Ten slotte volgt de officiële kranslegging door burgemeester Anja Schouten en de voorzitter van de 8 October Vereeniging Frits Westerkamp ter herdenking van de gesneuvelde Alkmaarders tijdens het beleg in 1573.
De kranslegging in het Victoriepark is een traditie die teruggaat tot 1876. Het jaar waarin het beeld van de godin Victoria als Ontzetmonument werd onthuld. Tot 1986 werd op deze plek ook de Ontzetrede uitgesproken. Dat gebeurt nu al jaren in de Grote Kerk. Het zingen van het Stedelied van Alkmaar is echter gebleven. Daar wordt deze plechtigheid nog steeds mee afgesloten. Iedereen is van harte welkom om op maandagavond 7 oktober deze kranslegging bij te wonen.
Ontstaan van deze traditie
In 2001 wilde bestuurslid Margret de Blanken meer publiek trekken bij de kranslegging en vroeg leerlingen van een basisschool om hoogtepunten uit het Beleg en Ontzet van Alkmaar uit te beelden. Het werd een kort toneelstuk met bewegende tableaus, sterke elementen en herkenbare historische personen. De tekst werd door de kinderen zelf geschreven. De eerste keer dat het toneelstuk opgevoerd zou worden, onder leiding van Ingeborg Janssen, was op 7 oktober 2002 door basisschool De Kring. Dat jaar werd Alkmaar Ontzet afgelast in verband met het overlijden van Prins Claus. Op 8 oktober datzelfde jaar werd het toneelstuk, in de gymzaal van de school, alsnog opgevoerd voor het 8 October bestuur. In 2003 was de eerste echte uitvoering voor publiek in het Victoriepark.
Jarenlang hebben de leerlingen van de Kardinaal de Jongschool de kranslegging verzorgd. Sinds 2022 verzorgt basisschool Sint Adelbertus het toneelstuk en het zingen van het Stedelied. Dit gebeurt inmiddels al 15 jaar onder leiding van leerkracht Rick Barnaart van Bergen. De kostuums zijn gemaakt door Thea Feijen.