ALKMAAR - Op maandag 17 april om 13:00 uur vindt de finale plaats van de Drone Race Alkmaar in sportcomplex De Meent. Teams van verschillende basisscholen uit Alkmaar en Bergen strijden tegen elkaar. Met een eigen drone gaan de teams de uitdaging aan: wie beweegt zich het snelst langs en door zes obstakels. De Drone Race Alkmaar wordt dit jaar voor het eerst georganiseerd en is een initiatief van leerkracht Ronald van den Ende. Tijdens workshops op scholen en in de finale ontdekken leerlingen nieuwe talenten. Daarbij maken ze kennis met elkaar. Het faciliteert verbinding tussen de leerlingen van de verschillende SaKS-scholen en onderwijs buiten de muren van de eigen school.
Drone Race Alkmaar
Een drone laten opstijgen, draaien en programmeren om ‘m een backflip te laten maken. Leerlingen van een tiental SaKS-scholen verkenden in de afgelopen maanden hoe dat werkt. Ze oefenden op school en stelden een team samen dat zich klaarstoomde voor de grote finale. Tijdens een workshop leerden zij programmeren en vliegen. Zo ontdekten zij hoe de onbemande luchtvaartuigjes werken en ontwikkelden zij nieuwe talenten. Ieder team heeft voor de finale een obstakel ontworpen. Tijdens de finale wordt bekend welk team het beste programmeert en zijn eigen drone snel door de obstakels laat vliegen. Meer informatie over het project is te vinden op https://ditisonderwijs.nl/droneracealkmaar/ en Instagram: @droneracealkmaar.
Deelnemende scholen
’t Baeken, De Burijn, De Erasmus, Kardinaal De Jongschool, De Kring, Lispeltuut, Matthieu Wiegmanschool, De Optimist, De Regenboog Meidoornlaan, De Regenboog Tochtwaard en De Wegwijzer
Pionierspot
De Drone Race Alkmaar is een idee van Ronald van den Ende, leerkracht bij De Kring. In december 2020 ontving hij al de ‘SaKS-pionierspot’ voor de TAC-room – een ruimte waar leerlingen kennismaken met techniek, expressie en moderne media/ict. Dit jaar ontving hij wederom de ‘pionierspot’ voor de Drone Race Alkmaar. In enkele maanden zette hij een programma met workshops en een grote finale op. Jaren geleden begon Ronald al met (nadenken over) onderwijsinnovatie. “Het is belangrijk dat kinderen talenten - met name dingen die niet in de schoolboeken aan bod komen - ontdekken en ontwikkelen. Vooral ICT vind ik persoonlijk interessant. Ik wilde een project opzetten waarin kinderen leren programmeren. Drones vind ik te gek, vandaar dat ik op dit idee kwam. Het is mooi om kinderen van verschillende scholen bij elkaar te brengen. Dat is natuurlijk het voornaamste doel: de verbinding opzoeken. De Drone Race is het leerzame en uitdagende middel. Bijna alles in het leven is geprogrammeerd: je laptop, je telefoon, de koelkast ... Daar denken de kinderen nu heel bewust over na, door in groepjes een drone te programmeren en kunstjes te laten doen.”