Inmiddels maken 12 gemeenten gebruik van de beschikbaar gestelde capaciteit: Alkmaar, Amstelveen, Beverwijk, Den Helder Haarlemmermeer, Hoorn, Medemblik, Ouder-Amstel, Schagen, Texel Uitgeest en Zaanstad.
Mede dankzij de bijgeschakelde experts wordt bijvoorbeeld het project Kanaalzone in Alkmaar sneller ontwikkeld en staat door de extra inzet de Kogerveldwijk in Zaanstad aan de vooravond van een transformatie, met in totaal 2.500 nieuwe woningen en een vernieuwing van de infrastructuur en de openbare ruimte.
Voor dit project zijn extra inhuurkrachten beschikbaar dankzij co-financiering van de flexibele schil.
Gemeenten kunnen aankloppen
Tot 2040 worden er in Noord-Holland ongeveer 230.000 woningen gebouwd. Deze moeten betaalbaar, duurzaam, klimaatadaptief en goed en snel bereikbaar zijn. Daarbij wordt ingezet op (nieuw-)bouw binnen al bebouwd gebied. Gemeenten hebben voor deze grote opgave niet altijd voldoende kennis en capaciteit in huis, met het risico dat geplande woningbouwprojecten vertragen.
Tijdelijk extra hulp bij bijvoorbeeld gebiedsontwikkeling, onderzoek en vergunningprocedures staat gemeenten bij om projecten te kunnen versnellen. Daarom worden de komende periode extra voorstellen uitgewerkt om inzet van de experts via de flexibele schil nog effectiever te maken.
In het zuiden van de provincie gebeurt dit in samenwerking met de Metropoolregio Amsterdam en Flevoland.
Gedeputeerde Cees Loggen (Wonen): "Ik ben blij dat de inzet van kennis en ervaring waar dat nodig is bijdraagt aan de versnelling van bouwprojecten in de provincie. De grote hoeveelheid bouwplannen brengt bij gemeenten uitdagingen met zich mee waar soms een helpende hand geboden is. Die reiken wij hen graag aan."