ALKMAAR/BERGEN/EGMOND - Op zaterdag 24 mei 2025 zijn de bunkers langs de Nederlandse kust één dag samen open voor publiek. Van Zeeland tot en met de Waddeneilanden kun je tussen 10.00 en 17.00 uur een kijkje nemen in deze bijzondere bouwwerken uit de Tweede Wereldoorlog die onderdeel waren van de Atlantikwall. Vaak nauwelijks zichtbaar in het landschap – soms grotendeels onder het zand of begroeid door planten – herinneren ze nog altijd aan een belangrijke en ingrijpende periode in onze geschiedenis. In 2025 vieren we een bijzonder moment: het is 80 jaar geleden dat Nederland werd bevrijd én het is de 10de editie van Bunkerdag.

Bunkerdag in Alkmaar, Bergen en Egmond

Hier vind je tijdens Bunkerdag maar liefst vier deelnemers, op korte afstand van elkaar. Alle locaties zijn uniek in zijn soort en een prachtige aanvulling op elkaar, van bunkermuseum tot bunkers in originele staat!

In het centrum van Alkmaar bevindt zich een bijzondere Telefoonbunker van het type R616. De bunker was een knooppunt van Duitse telefoonverbindingen tussen Den Helder-Schagen-Bergen-Schoorl en Haarlem-Amsterdam. Opvallend is dat de telefoonbunker in Alkmaar uniek is: er bestaat slechts één exemplaar van dit type in Nederland.

Niet ver daarvandaan ligt vliegveld Bergen. In een bunker die tijdens de Tweede Wereldoorlog voor communicatie door de Luftwaffe is gebruikt is nu Museum Vliegveld Bergen gevestigd. Tijdens Bunkerdag staan er diverse legervoertuigen buiten en de museumcollectie geeft een goed beeld van de historische gebeurtenissen rondom het vliegveld.

Wie over de Hoeverweg (N512) van Alkmaar naar Egmond rijdt, komt halverwege langs het Bunkerdorp. De bunkers maken deel uit van een luchtafweerbatterij die door de Duitsers is gebouwd als zuidelijke verdediging van Vliegveld Bergen. Een groot deel van de bunkers zijn nog in originele staat. Tijdens Bunkerdag zijn er acteurs aanwezig die uitbeelden hoe het leven van soldaten rond de bevrijding eruitzag.

In Egmond aan Zee is de munitiebunker van het type V.F. 7a in 2016 geopend als het Bunkermuseum Jansje Schong. Bezoekers maken hier kennis met het lokale oorlogsverleden en ontdekken waarom het museum vernoemd is naar Jansje Schong. De bunker is ingericht met een tentoonstelling en een filmruimte. In de duinen vinden bezoekers Canadese soldaten, die een grote rol hebben gespeeld in de bevrijding van de regio.

Speciaal voor Bunkerdag wordt ook de voormalige vleermuisbunker naast Bunkermuseum Jansje Schong geopend. Deze woonbunker van het type Küver 450a bood tijdens de oorlog onderdak aan Duitse soldaten. Bezoekers kunnen naar binnen kruipen in deze bunker die eenmalig toegankelijk is.

Activiteiten Bunkerdag in het teken van 80 jaar vrijheid

Tijdens deze tiende editie van Bunkerdag herdenken en vieren we dat Nederland tachtig jaar geleden werd bevrijd. We staan stil bij het belang van vrijheid – toen én nu, en de ingrijpende gevolgen die de bouw van de Atlantikwall had. Naast de bunkerbezichtigingen door het hele land zijn er verschillende activiteiten voor jong en oud. Je krijgt de kans om bunkers te bezoeken die normaal gesloten blijven. Er zijn rondleidingen en wandelingen waarbij gidsen vertellen over de geschiedenis van de bunkers en de gevolgen voor de omgeving. Acteurs verkleed als soldaten laten zien hoe het leven er in oorlogstijd uitzag, en oude legervoertuigen rijden op verschillende plekken rond. Ook zijn er diverse exposities ter ere van 80 jaar bevrijding en vele filmvertoningen met originele beelden uit die tijd. Voor kinderen is er een speciaal opdrachtenboekje en diverse speurtochten.

Wat is de Atlantikwall?

Tijdens de Tweede Wereldoorlog bouwde nazi-Duitsland een verdedigingslinie langs de West-Europese kust om een aanval van de geallieerden te voorkomen. Deze zogenoemde Atlantikwall liep helemaal van Noorwegen tot aan de grens met Spanje, over een lengte van zo'n 5000 kilometer. Het verbindt tienduizenden bunkercomplexen en andere verdedigingswerken met elkaar. Ook in Nederland werden op strategische plekken langs de kust honderden bunkers, tankmuren en loopgraven aangelegd. Dit had grote gevolgen: veel bewoners werden gedwongen hun huis te verlaten om plaats te maken voor de bouw van deze verdedigingswerken. De Europese kust veranderde tijdens de Duitse bezetting in een vesting, waarvan de sporen tot op de dag van vandaag zichtbaar zijn.

Meer weten?

Kijk op www.bunkerdag.nl voor meer informatie over alle deelnemende locaties en het volledige programma. Tickets zijn op de dag zelf te koop, met één ticket kun je alle bunkers bezoeken.

Meer informatie

Meer informatie over alle deelnemende locaties en het volledige programma is te vinden op www.bunkerdag.nl.

Wanneer: Zaterdag 24 mei 2025 | van 10.00 - 17.00 uur.

Prijs: €7,50,- volwassenen, € 4,- kinderen van 4 tot 12 jaar en gratis voor kinderen van 0 tot 3 jaar. Met dit entreeticket zijn alle deelnemende locaties toegankelijk.