ALKMAAR - Op zaterdag 1 april opent burgemeester Anja Schouten een echte Alkmaarse expositie in de Grote Kerk: ruim 1100 portretten van bijzondere, gewone Alkmaarders door fotograaf Rick Akkerman.
Grote kans dat u ‘m voorbij heeft zien komen deze zomer; de mobiele fotostudio, ook wel de Thuisblijvers-bus genoemd, van Rick Akkerman. In drie maanden tijd wilde hij 1% van de Alkmaarse bevolking op de foto zetten.
Rick is fotograaf, met een voorliefde voor indringende portretten, zoals al te zien was bij zijn exposities Gelukzoekers en OOGcontact over vluchtelingen in de stad. Ook deze serie portretten komt voort uit een groter verhaal, en is eigenlijk niet los te zien van de tijd waarin we nu leven na corona. De opluchting, na ruim 2 jaar met maatregelen, om weer samen te mogen komen, nieuwe mensen te ontmoeten en het gezellig te maken; Thuisblijvers is een project dat laat zien hoe bijzonder het alledaagse kan zijn.
De hele zomer reed de Thuisblijvers-bus met fotograaf Rick en verhalenvangers Elke de Graaff, Reineke Jonker en Lisa Templon door de stad. Ook de dorpen zoals Graft, de Rijp, Schermer en Marken-binnen werden niet vergeten. Overal waar de Thuisblijvers-crew neerstreek, bouwden ze een huiskamer in de openlucht op. Op een plein, naast een winkel of soms middel op de stoep. Er was koffie en thee, verse koekjes van brownies&downies, een fijne sofa en er was de uitnodiging: kom je even een bakkie doen?. “We hebben wel 1000 kopjes koffie en thee geschonken” zegt verhalenvanger Lisa Templon. “De gesprekken die gevoerd werden, gingen over van alles. Over waarom mensen hier wonen, wie ze zijn en welke bijzondere dingen er in deze straat zijn gebeurd. Juist het alledaagse leidt vaak tot de mooiste gesprekken.”
Eigenlijk willen we het hele woord corona niet meer horen. Die twee jaar had zo’n enorme weerslag op ons sociale leven. Het gevoel van eenzaamheid werd groter bij zowel ouderen als jongeren. Maar ook de polarisatie tussen mensen groeide; er was minder begrip voor verschillen in standpunt en leefwijze tijdens de coronamaatregelen. Mensen kwamen minder samen, en…. onbekend maakt onbemind, dat bleek ook in deze tijd. Gelukkig zijn deze maatregelen nu verleden tijd. Het gewone leven kwam weer op gang, en dit stimuleerde Rick Akkerman om samen met productiehuis Hollandse Luchten een project te organiseren waarin we laten zien hoe belangrijk het eigenlijk is voor alle mensen; samenkomen, ontmoeten en verhalen delen.
Thuisblijvers keerde de huiskamers in de straten letterlijk binnenstebuiten en creërde intimiteit op straat. Buurtbewoners werden verleid uit hun huis te komen, iets te delen en zichzelf te laten zien. Rick maakte van iedereen een portret, de verhalenvangers gingen in gesprek. De honderden verhalen die op de website www.thuisblijvers.com te lezen zijn, zeggen genoeg; een zomer vol ontmoetingen, mooie gesprekken tussen buurtbewoners en veel gezelligheid midden op straat. Gerard is de oudste buurtbewoner die Rick tot nog toe op de foto zet. “Ik praat niet zo goed meer maar ik ken eindjes lopen.” zegt Gerard.
Gerard kwam toen hij 42 werd in Alkmaar wonen. Hij was destijds de baas van het grote postkantoor naast de Grote Kerk. “Dat is er niet meer hè?” zegt hij. Hij weet precies uit te leggen hoe je naar zijn huis loopt maar hij kan niet meer op zijn straatnaam komen. “Gek he, dat gebeurt als je ouder wordt. Ik ben heel gezond maar praten is soms lastig…”
De expositie Thuisblijvers 1% is de afsluiting van het project. Tijdens de opening op 1 april vindt er een heuse Thuisblijvers-talkshow plaats met verschillende Alkmaarse gasten, en kan men de documentaire over het project bekijken. Van 1 april t/m 2 juni zijn alle 1100 portretten te zien in de Grote Kerk van Alkmaar. De expositie toont de rijke diversiteit van Alkmaar, qua leeftijd, maar ook wat betreft culturele achtergrond. De verhalen van deze mensen en de reis door de stad kan iedereen op zijn gemak lezen op de website van Thuisblijvers.
De expositie is 2 maanden gratis te bezoeken tijdens de openingstijden van de kerk. Mensen die bij de opening willen zijn wordt wel gevraagd een gratis ticket te bestellen via https://grotekerkalkmaar.nl/agenda/seizoen-22-23 i.v.m. de beperkte capaciteit.