ALKMAAR - Jasmijn, Tim en Daan uit Alkmaar hebben met trots de klimaatbundel van de Kids Climate Conference aan burgemeester Piet Bruinooge op het gemeentehuis van Alkmaar overhandigd. Hierin staan de creatieve oplossingen, die verworven zijn tijdens de zesde editie van de Kids Climate Conference, de kinderklimaattop van het Wereld Natuur Fonds en Center Parcs in samenwerking met de gemeente Horst aan de Maas. 150 geselecteerde kinderen gingen in het weekend van vrijdag 20 september tot en met zondag 22 september actief aan de slag met oplossingen voor belangrijke duurzaamheidsvraagstukken, dit met een prachtig eindresultaat.
Jasmijn Jong en de broertjes Tim en Daan Sinnige, deelnemers van de Kids Climate Conference, trokken de stoute schoenen aan en namen contact op met de burgemeester van Alkmaar, Piet Bruinooge. En mét resultaat. Jasmijn, Tim en Daan hebben de klimaatbundel mogen overhandigen op het gemeentehuis. Het betrekken van kinderen als adviseurs gaan zij serieus overwegen, naast de al bestaande Jongerengemeeteraad. Het college was dan ook erg enthousiast over de inspirerende aanbevelingen.
De wethouders van Alkmaar gaven aan dat zij op dit moment al veel doen op het gebied van milieu, zoals het laten verwilderde stukken gemeentegrond. Dit is goed voor de biodiversiteit en het klimaat. Het hoofddoel van het Duurzaamheidsprogramma van Alkmaar is 25 procent CO2-reductie ten opzichte van 1990. Dit ligt in lijn met het nationale klimaatakkoord. Om dit doel te kunnen behalen, moeten er jaarlijks 10.000 zonnepanelen bijkomen in de gemeente, zodat over vier jaar 16% van alle energie voor gemeente Alkmaar duurzaam opgewerkt wordt.
De Kids Climate Conference begon zes jaar geleden als een klimaattop voor kinderen van 8 tot 14 jaar. Het succesvolle initiatief groeide al snel uit tot het grootste duurzaamheidsevent voor kinderen. Deze zesde editie stond in het teken van een voedingsbodem voor een betere aarde. Tijdens meerdere workshops en activiteiten zijn kinderen actief bezig geweest met de natuur. De verfrissende blik van de kinderen zorgde voor een nieuwe kijk op belangrijke duurzaamheidsvraagstukken.
De vak- en kinderjury van de Kids Climate Conference hebben uit alle ideeën een selectie van twaalf gemaakt die in de klimaatbundel terug te vinden zijn:
1. Elk bedrijf moet een kinderbestuur hebben dat ook echt iets te zeggen heeft.
2. Ontwikkel een app die je beloond als je plastic verpakkingen laat staan en je bijvoorbeeld korting geeft.
3. Maak plastic zakjes duurder dan herbruikbare zakjes.
4. Laat een stukje van je tuin verwilderen.
5. Minder groeten en fruit importeren zodat er meer lokale, gezonde producten gegeten worden.
6. Fabrikanten en supermarkten moeten verplicht plastic terugnemen zodat het niet meer in de natuur terecht komt.
7. Veggie-vrijdag op scholen introduceren.
8. Meer natuuractiviteiten aanbieden in de vakantieparken.
9. Vakantieparken moeten lokale producten verkopen (groenten en fruit) en ook een lokale bakkerij hebben om brood te bakken op de parken.
10. Statiegeld op veel meer verpakkingsmateriaal invoeren.
11. Plastic-vissers, een betaald beroep.
12. Bedrijven moeten meer eigen energie opwekken.
Volgens Jean Henkens, geestelijk vader van de Kids Climate Conference is het doel van dit evenement om kinderen te inspireren en actief te betrekken bij de huidige duurzaamheidsvraagstukken: “Wanneer we deze generatie kunnen helpen om hun boodschap te vertellen door in gesprek te gaan met bijvoorbeeld burgemeesters is dat een belangrijke stap. De missie is gelaagd wanneer de kinderen hun gemeenten kunnen stimuleren na te denken over de ideeën van de kinderen. In de komende maanden verwacht ik dat nog meer kinderen zich zullen melden bij hun eigen gemeentes, zodat ook zij de klimaatbundel kunnen overhandigen.”