ALKMAAR - In 1745 kocht de Alkmaarder Jacobus Hengevelt (1696-1746) een groot stuk land aan de Commewijnerivier in Suriname. Nog voordat de plantage in bedrijf ging, stierf Hengevelt, maar de naam Alkmaar bleef. De plantage, waar vele tot slaafgemaakten te werk waren gesteld, groeide uit tot een van de grootste van zijn soort. Het Stedelijk Museum Alkmaar ontwierp een tentoonstelling over de Alkmaarse slavernijgeschiedenis, waar tot nog toe maar weinig onderzoek naar is gedaan. Mark Ponte, gastconservator bij de tentoonstelling, vertelt tijdens het Historisch Café op maandag 28 november om 11:00 over deze relatief onbekende Alkmaarse geschiedenis. Na afloop is er gelegenheid om de tentoonstelling te bezoeken.

Net als andere steden in de Republiek was Alkmaar vanaf de zeventiende eeuw betrokken bij slavernij en slavenhandel. Zo namen Alkmaarse burgemeesters deel aan het bestuur van de West- en Oost-Indische Compagnie, waren Alkmaarders aanwezig bij de veroveringen in Afrika, Amerika en Azië en voeren er in de West- en Oost-Indische wateren schepen met de naam Alkmaar. Natuurlijk werden ook in Alkmaar de producten van de plantages verhandeld, zoals suiker, koffie en cacao.

Plantage Alkmaar, in de volksmond Goedoefrou genoemd, was een van de grootste in zijn soort. Eerst werd er koffie verbouwd, na de introductie van de stoommachine ging men over op suiker. De plantage zou uitgroeien tot één van de grootste suikerplantages in Suriname. Op een gegeven moment werden er meer dan 600 tot slaaf gemaakte mensen te werk gesteld. Toen de slavernij in 1863 werd afgeschaft woonden er 445 slaafgemaakten op de plantage (ter vergelijking: op buurplantage Zorgvliet waren dat er 77). Deze mensen moesten nog tien jaar op de plantage werken, waarna contractarbeiders uit India het werk overnamen. Na sluiting van de plantage bleef Alkmaar bestaan als dorp, nu met zo'n 6000 inwoners.

Tickets

De lezing van maandag 28 november om 11:00 vindt plaats in het Stedelijk Museum Alkmaar, aan het Canadaplein 1.Tickets kosten €7,50 en zijn alleen online te bestellen via bknw.nl/agenda. Voor abonnees/leden en vrienden van de Historische Vereniging Alkmaar, het Stedelijk Museum Alkmaar, het Regionaal Archief Alkmaar, de Bibliotheek Kennemerwaard en de Stichting Vrienden van de Grote Sint Laurenskerk geldt een gereduceerd tarief van €5,00. Bezoek aan het museum is inbegrepen, het scannen van uw museumkaart wordt gewaardeerd.