ALKMAAR - De nieuwe kringloopwinkel van RataPlan in Alkmaar opende al in april dit jaar en vanaf 1 september wordt ook het klaslokaal, centraal in het hart van de winkel, in gebruik genomen door de eerste groep leerlingen. Maar liefst 15 deelnemers, in leeftijd variërend van 19 tot en met 46 jaar, worden opgeleid tot logistiek medewerker.
De klas bestaat uit een gemêleerd gezelschap, maar hebben één ding gemeen: alle deelnemers hebben een zogenaamde ‘afstand tot de arbeidsmarkt’. Via de opleiding die RataPlan aanbiedt, krijgen zij les binnen een veilige en vertrouwde setting, waar iedereen in zijn waarde wordt gelaten. Gert-Jan Dekker, directeur van RataPlan: “Juist deze studenten, die de intrinsieke motivatie hebben, maar het eerder niet aangedurfd hebben of de kans niet hebben gekregen, zijn bij uitstek de geschikte kandidaten voor de opleiding die wij aanbieden. Ook voor hen wordt hiermee de stap richting de reguliere arbeidsmarkt mogelijk gemaakt.”
2 jaar in 1
De MBO niveau 2 opleiding wordt gegeven door ROC Kop van Noord-Holland. Het is een BBL opleiding, wat inhoudt dat de studenten werkend leren. Bijzonder is dat de 2-jarige opleiding in een jaar gegeven wordt. RataPlan biedt de betaalde werkplek in verschillende vestigingen van het kringloopbedrijf. Elke woensdag vindt er een klassikale lesdag in de kringloopwinkel plaats, waarbij twee docenten van het ROC de theorie en praktijkkennis overdragen. Naast het vak logistiek worden ook de vakken Nederlands, Engels en Burgerschap gegeven. De studenten zijn geworven in samenwerking met UWV en de regionale gemeenten (samenwerkend in het WerkgeversServicepunt Noord-Holland Noord). Vanuit Inwerking, het re-integratie- en coachingsbureau waar RataPlan al jarenlang intensief mee samenwerkt, worden de studenten gecoacht gedurende het studiejaar. Er is een unieke samenwerking ontstaan tussen deze partijen om gezamenlijk meer kansen te creëren voor mensen met een afstand tot de reguliere arbeidsmarkt.
Meer mensen kans op werk
De kracht van RataPlan is laagdrempeligheid en grote verscheidenheid aan functies op verschillende niveaus. Dankzij de samenwerking met het ROC en het werkgeversservicepunt kan er in de toekomst gekeken worden of het aantal opleidingen uitgebreid kan worden, denk hierbij aan fietstechnicus, retail, horeca en servicemedewerker. Dan krijgen niet alleen nog meer mensen, met een afstand tot de reguliere arbeidsmarkt, de kans tot een opleiding en werk, maar wordt er ook hard gewerkt aan het werknemerstekort binnen verschillende branches.