KOEDIJK - SV Koedijk zal vanaf eind augustus 2018 gaan spelen op een hybride grasmat. Een natuurgrasveld met een versterking van kunstgrasvezels. Het gaat in Koedijk om het concept ‘Fusion Grass’. Het A-veld krijgt hiermee als eerste in Nederland een innovatieve ombouw van kunstgras naar grotendeels natuur WEdstrijd-TRAiningsveld (WETRA).
Het kunstgrasveld op sportpark De Weijdt was met 1200 speeluren aan het einde van zijn levensduur. “De kwaliteit van kunstgras neemt in de loop van tijd af. Dit veld was op,” aldus Sportveldadviseur en Fieldmanager of the Year 2018 Marc Grooteman. Grooteman vervolgt: “Bij vervanging van de mat hebben we gekeken naar verschillende mogelijkheden in kunst en natuurgras in relatie tot de uren die er op dit hoofdveld gevoetbald gaan worden. Daar waar het kan, willen we natuur grasvelden toepassen. SV Koedijk heeft met deze ombouw de Nederlandse primeur.”
Natuurgras
Er is veel afstemming geweest tussen Alkmaar Sport en SV Koedijk, de gebruiker. “Ik ben blij dat we hebben gekozen voor een vorm van natuurgras. Dit speelt gewoon het beste. De oppervlakte temperatuur is lager dan bij kunstgras, het geeft geen rare geur af en het is minder blessuregevoelig. Doordat we de toplaag van het veld ondersteunen met 7 tot 10% kunstgrasvezels tussen de grassprieten blijft de kwaliteit op peil en kunnen er jaarlijks meer uren op gespeeld worden. Daarnaast heeft het nieuwe veld een groot afwaterend vermogen omdat het wordt gelegd op het fundament van het oude kunstgrasveld.” Het veld in Koedijk wordt geleverd door Domo Sportsgrass.
Zorg voor de toekomst
Een hybride veld is beter voor het milieu dan een volwaardig kunstgrasveld. Er is immers veel minder restmateriaal. “De ondergrond van de mat is niet gemaakt van kunststof en er worden slechts 7 tot 10% kunstgrasvezels gebruikt. Daarnaast gebruik je in zo’n veld geen infillmateriaal zoals rubberkorrels of kurk,” legt Grooteman uit.
Onderhoud en gebruik
Een hybride veld blijft een natuurproduct dat aandacht vergt van de fieldmanager. Bij het onderhoud zet Alkmaar Sport vooruitstrevende technische hulpmiddelen in. Zo komen er sensoren in de mat die de grondconditie en de veldomgeving meten, wordt het straks automatisch beregend en zal er een elektrische robotmaaier gaan rijden. “Zo blijven we steeds kort op de ontwikkeling van de grasmat zitten en houden we deze in topconditie. Jaarlijks, na het groot onderhoud in de zomer, is het veld weer als nieuw.” De vereniging helpt daarnaast mee door de bespeling niet over de 600 – 800 uren te laten gaan en het veld met zware regenval en slechte weersomstandigheden qua trainingen te ontzien.
Natuurvelden
Alkmaar Sport loopt voorop in de markt als het gaat om sportvelden. Zij exploiteert, onderhoudt en beheert talloze sportvelden in de regio Alkmaar, Bergen, Uitgeest, De Schermer en Graft-De Rijp. Alkmaar was één van de eerste gemeenten die afscheid nam van rubber ingestrooide velden en die vanaf 2014 kurk als infillmateriaal ging toepassen. Nu is het tijd om, daar waar het kan, natuurvelden van hogere kwaliteit en bespeling tolerantie toe te gaan passen.