ALKMAAR - Alkmaarsche Boys heeft met opgeheven hoofd het bekertoernooi verlaten. Op een regenachtig Sportpark Overdie ging de nummer twee van de 4e klasse B in de achtste finale met nipt verschil onderuit tegen de glansrijke koploper van de 1e klasse D, VV Scherpenzeel (3-4).

Na het nodige vuurwerk voorafgaand aan het duel kwam de regen vanaf de eerste minuut gestaag naar beneden in Alkmaar. Het vormde echter geen belemmering voor een boeiende voetbalavond en er ontspon zich een ware bekerthriller waarin de thuisploeg verrassend sterk voor de dag kwam.

Zoals verwacht hadden de gasten uit Gelderland het betere van het spel, maar Alkmaarsche Boys wist het goed compact te houden. Trainer Arjan Huisman moest vooraf nog puzzelen want naast een blessure bij keeper Ruben Schendelaar viel afgelopen zondag zijn aanvoerder Kevin Koeleman uit en kon hij niet beschikken over zijn veel scorende spits Pablo Sandes de Oliveira. Gelukkig kon hij wel over de nodige ervaring beschikken daar voormalig eerste elftal spelers als Jordy Piek en Jimi Kooge bereid waren mee te doen evenals keeper Paul Roos, normaal uitkomend in het derde elftal van de club.

Met Roos en Kooge zijn direct twee van de uitblinkers genoemd bij Alkmaarsche Boys. Zo verrichte de doelman met name in de eerste helft enkele puike reddingen. De voornaamste uitblinker aan Alkmaarse kant was echter Sercan Yilmaz. De rechtsbuiten met een verleden bij AFC'34 en de Ajax-amateurs keerde dit seizoen terug bij de club waar hij in zijn jeugd begon en is in de vierde klasse al het gehele seizoen een plaag voor de defensie van met name Westfriese tegenstander. Waar hij daar met name na de winterstop veel te maken krijgt met dubbele dekking krijgt verkreeg hij van Scherpenzeel de nodige ruimte en daar ging de 24-jarige technicus uitstekend mee om. Hij was het ook die de thuisploeg na een ruim kwartier op voorsprong bracht met een goed geplaatst schot in de verre hoek. Scherpenzeel was wakker geschrokken en leek direct orde op zaken te stellen via een raak afstandsschot van Jochemsen en een intikker van Pilon. Yilmaz wist echter opnieuw nhet duel aar zijn hand te zetten door nog tweemaal op identieke wijze te scoren. Keeper Uyterwaal werd net als bij de eerste goal nog tweemaal verrast in de verre hoek.

De verrassende 3-2 voorsprong bij rust hield echter niet lang stand want de weede helft was slechts een paar minuten oud toen Van Soest de 3-3 liet aantekenen. Naarmate de tweede helft was duidelijk dat Scherpenzeel sterker werd en de kansen voor de thuisploeg werden, mede door de vermoeidheid, schaars. De beslissing viel een kwartier voor tijd na een discutabel moment toen scheidsrechter Jongejan een overtreding op een Boys-speler onbestraft liet en Scherpenzeel uitbrak via Ten Teije die werd gevloerd door keeper Roos. De strafschop werd hierna onberispelijk ingeschoten door Van Soest. Alkmaarsche Boys probeerde het nog met een slotoffensief, maar kwam de achterstand niet meer te boven. Desondanks mogen de roodwit-geblokten met trots terugkijken op het bekeravontuur en kan men nu ten volle voor de hoofdprijs gaan in de vierde klasse.