ALKMAAR - Met FC Urban kun je voetballen waar het jou uitkomt, zonder dat je lid hoeft te zijn van een voetbalclub. Stel, je hebt best zin in een lekker potje voetbal, maar geen zin om op zondagochtend vroeg uit je bed te komen voor een wedstrijd bij Poldervogels uit. Iedereen die in een voetbalteam zit krijgt er vroeg of laat mee te maken, teamgenoten die afzeggen waardoor je geen compleet elftal op de been kunt krijgen. Of je hebt zelf niet zo’n zin in die ver afgelegen uitwedstrijd, omdat je dan een halve dag kwijt bent terwijl je wel iets beters met je kostbare tijd te doen hebt. Met FC Urban voetbal je waar en wanner het jou uitkomt met oude bekenden of met nieuwe vrienden. Leden van FC Urban surfen naar de web-app en kunnen zich daar eenvoudig aanmelden om mee te doen. De startup zorgt voor ballen, hesjes, twee stevige goals, cornervlaggen en Urban Master, die er voor zorgt dat iedereen zich welkom voelt en optreedt als scheidsrechter. FC Urban moet uitgroeien tot de Netflix van het voetbal, als het aan de oprichters ligt.

Wie zitten erachter?
Kees Lohman (33) en Joep Lamme (30) spreken ruim tien jaar geleden op een willekeurige avond in de kroeg al af dat ze ooit samen een onderneming zullen starten. Ze hebben op dat moment nog geen idee wat ze zullen gaan doen, alleen dat ze het samen willen doen. Het plan is om eerst ergens werkervaring op te doen om vanuit daar verder te gaan. “Dat lukte, want in 2013 werken we beiden bij Made in Scotland. Daar hebben we ontzettend veel mensen leren kennen, kennis opgedaan en investeerders ontmoet. Dat was een goede basis om drie jaar later voor onszelf te gaan beginnen”, aldus Lohman.

Het idee voor FC Urban ontstaat vanuit een eigen frustratie. Terwijl de twee ondernemers samen brainstormen over een business idee krijgt Lohman een appje van de aanvoerder van zijn voetbalteam. “Hij vroeg me waar ik bleef, terwijl ik me eerder al had afgemeld. Dat was de druppel voor mij. Ik wilde niet meer in een vast teamverband bij een club voetballen.” Dat is ook het moment dat de twee op het idee van FC Urban komen. Voetballen willen ze wel, maar niet al dat gedoe van een vast team, een vaste tijd, afzeggen voor een wedstrijd die niet uitkomt, invallers moeten regelen, fluitbeurten etc. Voetballen wanneer het uitkomt, dat is het business idee achter FC Urban.

Eerste wedstrijd in Alkmaar
Onze citymanager Jesse van der Moolen (20) gaat er voor zorgen dat alles in Alkmaar tip en top wordt geregeld. De eerste wedstrijd in Alkmaar, wordt eind februari gespeeld. Ben je geïnteresseerd in het spelen van een voetbalwedstrijd met je (toekomstige) vrienden? Meld je dan aan voor een eerste gratis potje voetbal, via de onderstaande link.

https://www.fcurban.nl/signup/alkmaar/

Hoever is de ontwikkeling?
De eerste wedstrijd van FC Urban vindt plaats op 1 april 2017 in het Vondelpark met vrienden van de oprichters. Veel voorbijgangers zien een serieus potje voetbal met goede doelen, hesjes en vlaggen. Eigenlijk alles wat je nodig hebt voor een wedstrijd. Door mond-tot-mondreclame groeit FC Urban gestaag en na een paar weken zien Lohman en Lamme meer onbekenden meedoen dan vrienden. “Op dat moment wisten we dat we raak hadden geschoten.”
Het concept blijkt aan te slaan in Amsterdam, waar nu al meer dan 12 wedstrijden per week worden gespeeld en ruim 500 betalende gebruikers zijn aangesloten. In Rotterdam rolt de bal nu ook en kan er op verschillende plekken gevoetbald worden. Ook in Groningen, Utrecht, Nijmegen, Haarlem en Hoorn heeft FC Urban in middels het concept weten neer te zetten. Alkmaar is in de uitbreiding de volgende stad. Uiteindelijk heeft FC Urban de ambitie om de grootste voetbalclub ter wereld te worden, met wedstrijden in steden over de hele wereld.