ALKMAAR - Marc Grooteman, Sportveldadviseur van Holland Sport en verkozen tot Fieldmanager of the Year 2018, plaatste onlangs sensoren in de toplaag van het sportveld op het Alkmaarse sportcomplex Vaart. Sensoren om meer inzicht te krijgen in bijvoorbeeld de vochtconditie en de bodemtemperatuur van het veld. Een technologische bijdrage met als doel nog gerichter onderhoud toe te passen en daardoor een hogere kwaliteit te behalen voor hetzelfde budget.
Grooteman trapt af: “Het sportveld bij sportcomplex Vaart is de ideale locatie voor een pilot, als test en om hier ervaring mee op te doen. ”Het veld is niet alleen hagelnieuw, in 2017 aangelegd door Alkmaar Sport, het wordt ook automatisch beregend op afstand. En het maakt onderdeel uit van de test naar kwaliteit en financiële voordelen van robotmaaiers die Grooteman momenteel heeft rijden op diverse grasvelden in Noord-Holland. “Doordat dit een nieuw veld is, hebben we een 0-meting. Zo kunnen we onderzoeken in hoeverre de informatie die de sensoren ons verschaffen meerwaarde biedt. Bovendien ben ik hier vaak te vinden aangezien het groenonderhoud team van Alkmaar Sport een van haar thuisbasis heeft op deze locatie.”
Meten is weten
De sensoren zijn op drie verschillende plaatsen in het veld geplaatst. “Voor mij is bij deze pilot 1 sensor niet voldoende, bij 2 sensoren kan een van de twee en afwijking hebben. Drie sensoren zijn ideaal,” legt Grooteman uit. De sensoren liggen verspreid in het veld, van het 16-metergebied tot de middenstip, in de schaduwkant en in de zonkant.
De sensoren geven informatie over de vochtconditie van het veld, de bodemtemperatuur en de EC-waarde. Deze technologische bijdrage in het sportveldonderhoud moet er voor zorgen dat onderhoud nog gerichter toegepast kan worden. “We willen zo goed mogelijk doseren. Als de temperatuur van de bodem bijvoorbeeld boven de 10 graden uit komt, wordt het bodemleven actief. Vóór dat moment moet je zorgen dat het veld bemest is zodat het optimaal zijn werk kan doen. Daarna kunnen we de afname van meststoffen in de grond aflezen uit de EC-waarde. Zo kunnen we het momoment van bemesten zo goed mogelijk afstemmen op deze specifieke grasmat. Uiteindelijke doel is financieel voordeel en een betere kwaliteit.”
Grooteman, door de vakjury gekozen tot Fieldmanager of the Year 2018, viel met name op vanwege zijn aandacht voor innovatie en zijn passie voor natuurgras. Hij bekijkt onder andere de dichtheid van de mat, de onkruidgroei en de kwaliteit van het gras. Naast de gegevens die de sensoren hem geven blijft hij grasvelden ook persoonlijk inspecteren en naar de ervaringen van verenigingen vragen. “Automatiseren van het sportveldonderhoud is een grote aanvulling, maar voor mij blijft onderhoud maatwerk. Je kunt allerlei technologieën gebruiken maar uiteindelijk blijft het gezonde verstand het belangrijkste om het maximaal aantal speeluren uit een grasveld te halen,” besluit Grooteman.