ALKMAAR - Per 1 augustus zal Jaap Schilder de rol als Hoofd Opleiding bij Alcmaria Victrix gaan vervullen. Alcmaria haalt hiermee een zeer ervaren kracht binnen, die na 18 jaar weer terugkeert bij de vereniging.


De rasechte Volendammer kwam als doelman 109 keer uit voor het eerste elftal van FC Volendam, waarvan het overgrote deel van zijn wedstrijden in de Eredivisie. Na zijn actieve carrière stortte Jaap zich vol overgave op het trainersvak. In 2004 werd hij hoofdtrainer bij Alcmaria Victrix en werd hij in zijn eerste seizoen direct kampioen in de derde klasse. Het seizoen erna hield zijn elftal zich keurig staande in de sterke 2de klasse. Na twee seizoenen vertrok Jaap naar de buren van Afc'34. Hier was hij zeven seizoenen lang actief in de top van het amateurvoetbal, voordat hij in 2012 weer in Volendam neer streek. Vanaf 2012 tot aan het afgelopen seizoen was Jaap Hoofd Opleiding van RKAV Volendam. Hier bracht hij structuur aan bij inmiddels één van de grootste jeugdopleidingen van het amateurvoetbal in Noord-Holland. In het dagelijks leven is Jaap adviseur passend onderwijs.

Sinds 2019 is Jaap in het bezit van het KNVB-diploma 'Hoofd Opleiding A', wat hem onder andere bevoegd maakt om de JVC-cursus bij Alcmaria te verzorgen. Het begeleiden en beter maken van ons trainersbestand is één van de pijlers. Maar onze nieuwe Hoofd Opleiding zal zich ook op het technisch vlak gaan inzetten. De opbouw van trainingen gedurende het seizoen, maar ook het proces van teamindelingen zijn voorbeelden waar mee aan de slag wordt gegaan.

De groep 'opleiders' vormt zich

Na enkele verkennende gesprekken tussen Jaap en een afvaardiging van Alcmaria, kwam de gezamenlijke wens naar voren om vanuit de vereniging geïnteresseerden op te leiden tot toekomstige (hoofd) 'opleiders'. Na een eerste sessie met onze huidige trainers en coaches kwamen er direct drie kandidaten naar voren: Patrick de Jong (onderbouw), Michiel Bakker (middenbouw) en Cor Noordenbos (bovenbouw). Zij sluiten direct aan bij Jaap en zullen via de Voetbalkadercoach-opleiding van de KNVB verder worden opgeleid.

Met het breder maken van deze 'Opleiders-groep' worden de werkzaamheden over meer schouders verdeeld en blijft de continuïteit gewaarborgd. De volgende geïnteresseerden om bij deze groep aan te sluiten hebben zich ook al gemeld. Zij zullen eerst hun vereiste trainersdiploma gaan halen. Een mooie ontwikkeling, waarmee we de gestage groei van onze jeugdopleiding verder vorm kunnen gaan geven. Onze jeugdopleiding groeit in omvang, maar ook de aanwas van nieuwe enthousiaste trainers en coaches neemt toe. Deze stijgende lijn kan niet los worden gezien van onze jeugdsponsor Beyond Sports, die sinds vorig seizoen bij onze vereniging is aangesloten.