ALKMAAR - Hij kan zich niet heugen dat hij ooit zó lang ‘vakantie’ heeft gehad, Johan Doesburg van karatevereniging Funakoshi telt de jaren terug maar kan geen vergelijkbare situatie voor zich halen. “Zelfs in de zomervakantie trainen we vaak door, zij het wat minder frequent. Maar een periode dat ik ruim twee maanden géén les heb gegeven, dat is eigenlijk nooit eerder voorgekomen,” aldus Johan. En van dat lange stilzitten word je inventief, de leden werden op een moment zelfs uitgedaagd hun zijwaartse traptechniek te oefenen op de lichtschakelaars in huis. “Zullen de huisgenoten gewaardeerd hebben, ik ben ieder geval niet aansprakelijk gesteld voor opgelopen schade voor zover ik weet.”
Zorgen om anderen
Wie bekend is met de karatevereniging Funakoshi is ook bekend met Stichting Fursa, een stichting die kinderen in Kenia kans op een betere toekomst geeft door het faciliteren van sport en onderwijs. De karate sport wel te verstaan. Johan reist met enige regelmaat af naar Kenia om de voortgang van de lokale projecten in Thika te bekijken de plaatselijke karate trainers en leerlingen te onderwijzen in hun sport. Maar het coronavirus heeft het land zwaar getroffen. Het Fursa Centre, het activiteitencentrum, moest dicht en de lokale inwoners hadden geen werk en niets te eten. De Fursa medewerkers hebben zich met hart en ziel ingezet op het gebied van voedselhulp, dat was even meer nodig dan sport. “De bibliotheek is inmiddels weer open en de kinderen mogen weer badmintonnen. Ook hebben we in Alkmaar inmiddels de eerste benefiettraining achter de rug, waarbij de eigen bijdrage van de deelnemers rechtstreeks naar de stichting gaat.”
Nazomerse opleving
Om de leden enigszins te compenseren in het gemiste aanbod is de hele zomer buiten doorgetraind. Pas in september verhuisden de sporters weer naar de zalen. “Een aantal dingen bleven vrij lang onzeker, hoe het nou zat met ventilatie in de zalen bijvoorbeeld. En onze sport kan ook prima buiten beoefend worden. Sommige leden vonden het buiten trainen zelfs prettiger dan binnen.” De karatesport kan ook prima op afstand beoefend worden, het contactdeel van de sport vormt maar één van de vele onderdelen die geoefend worden. Ook de bandenexamens moesten in aangepaste vorm plaatsvinden, wat helemaal ingewikkeld werd toen tíjdens de examenweek de regels voor het binnensporten nog eens veranderd werden. Maar: Even schakelen en het kon doorgaan! Toch hebben heel wat leden hun lidmaatschap stopgezet. Maar toen begon het nieuwe seizoen, en dat pakte toch nog goed uit voor Funakoshi. “Ik weet niet wat er aan de hand is, maar het lijkt of er een knopje is omgegaan bij de mensen.” Resultaat? Alle beginnersgroepen zitten bijna vol. De vereniging is zelfs extra groepen gestart om de aanloop, ruim 100 nieuwe leden, aan te kunnen.
Deze club kan misschien wel stellen dat zij na een flinke dip zelfs gegroeid is door het coronavirus. Laat je niet ontmoedigen want er is echt nog wel plek voor nog meer nieuwe aanwas. Ook bij de volwassenen, en daar houdt men zich nog altijd netjes 1,5 meter afstand. “We hebben het zelf weer redelijk op orde nu het eind van 2020 nadert, maar laten we vooral onze karateka’s in Kenia niet vergeten, daar is echt nog elke vorm van hulp nog welkom, daarvoor verwijs ik graag naar www.fursa.nl.”
En dat denken om de medemens, dat is iets waar deze Alkmaarse karatevereniging in 2021 zeker mee doorgaat. Een vereniging met ruimte voor nieuwe aanwas!