ALKMAAR - Hoe breng je kinderen, jongeren en volwassenen, die niet zo gemakkelijk aansluiting vinden bij het reguliere sportaanbod, wél in beweging? Deze vraag staat centraal bij de organisatie van de Alkmaarse Sportcarrousels, waarbij het kennismaken met verschillende sporten en sportaanbieders centraal staat. Stichting Sport-Z heeft een bijdrage gekregen uit het Maatschappelijk Sportakkoord van Alkmaar en is zodoende in oktober 2020 gestart met de uitvoer van dit project.

De organisatie

Jelle Zuijdam is sportleider bij Sport-Z en organiseert de sportcarrousel voor de gemeente Alkmaar. "Bij de opstart van het project proberen we eerst een doelgroep te definiëren die hier behoefte aan heeft. Zelf heb ik vorig jaar een onderzoek gedaan binnen diverse doelgroepen en daar kwam uit naar voren dat er vanuit de doelgroep 'jongeren met een verstandelijke beperking' waarschijnlijk wel een startgroep samen te stellen was." Nadat de groep grotendeels is bijeengebracht begint Jelle met de samenstelling van het sportprogramma, "het programma stem ik inderdaad af op wat de jongeren aanspreekt en wat ze kunnen, maar het is natuurlijk ook afhankelijk van het aangepaste sportaanbod wat in de regio te vinden is". Hoewel het door de coronamaatregelen wat langer puzzelen was met wat wel en niet mag en kan, is uiteindelijk dankzij de goede samenwerking met de sportverenigingen een gevarieerd programma neergezet met onder andere bootcamp, tafeltennis, atletiek, handbal en badminton.

Sporten uitproberen
Florian is 16 jaar oud en doet mee aan de eerste sportcarrousel. Hij heeft inmiddels drie sporten uitgeprobeerd en is razend enthousiast over het project. "Ik had heel veel zin om hier aan mee te doen, je mag meerdere sporten uitproberen om te kijken of iets bij je past. En ik wil heel graag sporten dus we waren al aan het uitzoeken wat ik allemaal leuk vind. Ik dacht bijvoorbeeld aan kickboksen maar nu proberen we ook allemaal dingen uit waar ik nog helemaal niet aan had gedacht," aldus Florian.

Voor jongeren als Florian is het erg belangrijk dat er begeleiders en anderen in de naaste omgeving zijn die ze op het project wijzen. "Bij mij kwam mijn begeleider Klarina met dit idee. Ik had er zelf nog niet eerder van gehoord maar ze weet goed wat bij mij past. Eerder zijn we ook gaan vliegtuig spotten en naar een pretpark geweest. Dit is wel heel wat anders natuurlijk maar ook nu heeft ze weer iets voor me gevonden." Het leukste tot nu toe? "Het tafeltennis met de robotmachine die de ballen schiet, zeker weten!"

Groeien en kansen

De begeleiding met een vast gezicht voor de groep is belangrijk, bevestigen zowel deelnemers als begeleiders. "Jelle zorgt ervoor dat de jongeren met veel plezier meedoen en hun grenzen leren verleggen. Hij is hun vaste aanspreekpunt en ze vertrouwen hem. Dat maakt het een stuk makkelijker omdat we met de nieuwe sporten steeds andere gezichten moeten leren kennen en naar een andere sportlocatie 'verhuizen'. Ik zie deelnemers bovendien steeds zelfverzekerder worden onder zijn begeleiding en ze gaan hier echt met een glimlach naartoe," aldus Klarina, begeleider van Florian en enkele van de andere deelnemers. "We gaan aan dit project na de voorjaars-vakantie in 2021 zeker een vervolg geven," vult Jelle aan. "Naast de jongeren wil ik me dan ook op jongvolwassenen richten. Iedereen die psychische problemen ervaart kan zich dit keer aanmelden. Ik hoop dat iedereen dit bericht wil delen. Zo bereiken we zoveel mogelijk potentiële deelnemers! Ik heb bovendien genoeg ideeën en contacten om ook andere nieuwe sporten te proberen, dus wat mij betreft starten we in 2021 snel."

Kijk op www.sport-z.org/sportcarrousel om je aan te melden voor de eerstvolgende sportcarrousel (€ 25,- voor 10 weken) die start na de voorjaarsvakantie.