ALKMAAR - Komende vrijdag 11 mei is in Taqa Theater De Vest de voorstelling van African Mamas en Leoni Jansen te zien om 20.15 uur. De voorstelling is een eerbetoon aan Miriam Makeba, 'moeder van Afrika'. De zangeres die in 2008 overleed werd als activiste eind jaren '50 verbannen uit geboorteland Zuid Afrika, maar was wereldwijd geliefd om haar muziek.
De African Mamas en Leoni Jansen eren Miriam Makeba: ‘moeder van Afrika’
Mama’s muziek als levenskracht
Overweldigende muziek, een inspirerend verhaal, een kleurrijke aankleding en een zinderende sfeer van levenslust. Het komt allemaal samen bij het concert van de African Mamas en Leoni Jansen. Op het ritme van haar wereldhits als ‘Pata Pata’ en de ‘Clicksong’ brengen zij hier de strijd en de veerkracht van zangeres Miriam Makeba tot leven. Want zoals Nelson Mandela bekend werd als de vader van Afrika, zo staat Makeba te boek als de moeder van dit continent.
Een wonderlijk levensverhaal had ze. Miriam Makeba (1932-2008) veroverde de wereld met haar muziek, maar werd als activiste verdreven uit haar geliefde geboorteland Zuid-Afrika. Ze trouwde vijf keer, overleefde autoen vliegtuigongelukken, maar stierf op het podium. Zo groeide ze uit tot voorbeeld van strijdlust en kracht. ,,Het is ongelooflijk hoe hoogte-en dieptepunten in één mensenleven zo dicht bij elkaar kunnen liggen”, vertelt Leoni Jansen. Zingend en vertellend bladert zij bij dit concert met acht ‘African Mamas’ door het fotoalbum van het Zuid-Afrikaanse icoon.
Graceland
Miriam Makeba was in de vorige eeuw de eerste Afrikaanse zangeres die in de hele wereld bekend werd. Zo werkte ze in de jaren zestig samen met Harry Belafonte en zong ze later in de legendarische Graceland Tour met Paul Simon. ,,Door die successen legde ze de loper uit voor anderen’’, vertelt Leoni Jansen. ,,Maar ze gebruikte haar stem ook om te strijden tegen apartheid.” Zo pleitte Miriam Makeba bij een toespraak voor de Verenigde Naties in 1963 als bevlogen activiste voor gelijkheid in haar land. Ze ontmoette wereldleiders als Kennedy en Mitterrand en had een band met Afrikaanse presidenten. In de dertig jaar waarin ze vanwege haar verzet tegen de apartheid gedwongen in ballingschap buiten Zuid-Afrika woonde, gaf ze haar voormalige landgenoten hoop. ,,Na elke tegenslag stond ze weer opnieuw op. Door die kracht en strijdlust bood ze anderen perspectief.”
Wereldhits
Voor de African Mamas met wie Leoni Jansen nu door het land trekt, is Miriam Makeba daarom een inspirerend voorbeeld. ,,Ze bracht geweldige muziek, die we bij ons concert graag laten horen. Denk maar aan meerstemmige a capella- nummers, swingende Zuid-Afrikaanse liedjes uit de jaren vijftig en de wereldhits die ze had met Harry Belafonte. Maar we belichten haar ook als symbool van inspiratie, omdat ze met haar muziek en persoonlijkheid heel onderdrukt Zuid-Afrika houvast gaf, in de tijd van de apartheid.” Ook voor Leoni Jansen is Miriam Makeba een rolmodel: ,,Haar timing, haar interpretatie en haar koninklijke presentatie zijn meesterlijk.”
Ondersteund door een band van vijf muzikanten halen de vrouwen hun voorbeeld in tekst en muziek dichtbij. Ook historische filmbeelden nemen het publiek mee naar haar wereld. ,,We laten zien en horen hoe ze als artiest en als zelfstandige persoonlijkheid de wereld beïnvloedde. Ook met haar kleding! Want met Afrikaanse hoofddoeken, kleurige gewaden, hoeden en sieraden liet ze een eigen stijl zien.”
Ziel
Leoni Jansen bracht eerder een enthousiast ontvangen concertreeks met liedjes van Miriam Makeba, maar daarin kwam het bijzondere levensverhaal van de hoofdpersoon amper aan bod. In dit nieuwe programma krijgt het publiek wél een blik op de persoonlijkheid achter ’de moeder van Afrika’. Jansen schreef hiervoor de verbindende teksten. Ze reisde naar Johannesburg om daar bij audities zelf haar 'mamagroep' samen te stellen. ,,Ik ben heel trots op dit team. Deze vrouwen zijn niet alleen in staat om de muziek van Miriam te zingen, maar ook om haar ziel tot leven te brengen. Nosipho, Ntsiki, Mapule, Ayanda, Silidile, Abu, Avelyn en Sonto vertegenwoordigen allemaal een ander bijzonder aspect van Miriam Makeba. Ik kan me zo voorstellen dat zij vanaf een wolkje meekijkt en ziet en hoort hoe deze African Mamas haar liedjes en gedachtengoed nieuw leven inblazen.”
Over de actualiteit van het thema is bij Leonie Jansen geen spoor van twijfel: ,,De apartheid is wettelijk weliswaar afgeschaft, maar het probleem van discriminatie en uitsluiting is nog lang niet opgelost. Toch wordt het bij onze concerten iedere avond een feestje, omdat er ook al veel is overwonnen. Dat vertaalt zich in een grote levenslust die Mama Makeba en deze African Mamas verbindt. Die energie slaat keer op keer weer over op het publiek.”
Voor de voorstelling 'African Mamas en Leoni Jansen' zijn nog kaarten beschikbaar.
Kijk hier voor de kaartverkoop.